← Tillbaka till sökresultat

Fotboll i Uddevalla

Det här är en berättelse om fotbollens bakgrund och framgångar i Uddevalla. Inte minst söndagen den 8 juni 1958 då fotbolls-VM inleddes på stadens fotbollsarena Rimnersvallen. Men också om några av kommunens fotbollsklubbar och deras verksamhet.

Historia

Tre tecknade bilder på ett vykort med texten "Uddevalla". Tre fotbollsspelare, en stenbro i en stad och en arena.

Världsmästerskapet i fotboll 1958. Vykortet visar Uddevalla. Liknande vykort finns från övriga VM-arenor. Foto Bohusläns museum.

Rimnersvallen den 8 juni 1958

Det är en magisk söndagskväll. Förväntan är obeskrivlig och spänningen ligger i luften. En helt fullpackad fotbollsarena väntar på att premiärmatchen mellan Österrike och Brasilien ska börja. Nu är det äntligen dags för avspark. Det sjätte världsmästerskapet i fotboll kan börja. Och tänk att detta sker i Uddevalla på den nyutbyggda Rimnersvallen. Överallt finns journalister och fotografer som kommit för att bevaka den stora händelsen.

På träläktaren sitter två okända ynglingar i gröngula träningsoveraller. De kommer snart bli mer än väl kända för det svenska folket som Pelé och Garrincha. Inte minst när de senare under turneringen tar Brasilien till VM-final, som där vinner över Sverige med 5-2 på Råsunda.

Men hur gick det då i Uddevalla den här söndagskvällen? Jo det brasilianska landslaget som inte kommit till Sverige som någon favorit bjuder åskådarna på en imponerande uppvisning när de vinner över Österrike med 3-0. Det är verkligen folkfest i staden.

Fotbollens början i Uddevalla

Men hur kom det sig att världsmästerskapet 1958 kunde starta på Rimnersvallen, och att Uddevalla räknas som Bohusläns idrottscentrum? Låt oss blicka bakåt till 1880.

Ur Bohusläningen den  24 maj 1880

En bollklubb torde komma att bildas här i staden; härvarande gymnastikförening har nämligen anskaffat en väldig fotboll, med hvilken medlemmarna tills vidare öva sig uti elementarläroverkets gymnastiksal i väntan på, att framdeles kunna organisera en självständig klubb i och för utövandet av denna friska idrott. Man hoppas att bortom den nya lyftkranen erhålla lämplig bana.

Oljemålning. Nio pojkar spelar boll på en öppen yta i ett bergigt landskap.

Tidig fotboll av okänd konstnär. Foto: National Football Museum. Public Domain.

I väntan på en egen plan arrangerar gymnastiksällskapet folklekar i Kaseskogen. Och fotbollsspelet var särskilt uppskattat meddelar Bohusläns tidning (1880-06-10). Under 1880-talet kan man läsa om återkommande utflykter till Kaseskogen där man roar sig med fria lekar som fotboll och spjutkastning. Men fotbollen hade knappast högst status, enligt Bohusläningen var det först efter man slagit käglor och kastat fotboll som de egentliga idrottstävlingarna tog vid i Kaseskogen 1886. Men det visar sig att fotbollen kommit för att stanna, 1896 ser man det som ett glädjande tecken att sommaridrotter som fotboll ökat i Uddevalla.

Gulnad tidningsartikel.

En bollklubb (Uddevalla). Bohusläningen 24 maj 1880.

Gulnad tidningsartikel.

Gymnastik föreningens utflykt till Kaseskogen. Bohusläningen 12 juni 1886.

Gulnad tidningsartikel om idrott i Uddevalla.

"Olympiska spel" i Uddevalla. Bohusläningen 2 maj 1896.

Det är oklart när Uddevalla fotbollsklubb verkligen startade, men den existerar åtminstone i maj 1898. Då håller man nämligen ett sammanträde för att diskutera en sammanslagning av Uddevalla gymnastikförening, Uddevalla idrottssällskap och Uddevalla fotbollsklubb. I väntan på diskussioner om nya stadgar och ett nytt namn börjar man samma dag att gemensamt sparka boll i Kaseskogen. (Bohusläningen 24 maj 1898). Vi vet inte heller här riktigt hur resultatet blev, men åtminstone Gymnastikföreningen verkar ha fortsatt i egen regi.

Fotbolls-lekar

Fotbolls-lekar var oftast en bland många andra grenar vid idrottsevenemang under slutet av 1800-talet. Och det fanns ännu inte några fastställda regler för hur man skulle spela. Göteborgs bollklubb är den äldsta bollklubben som är känd till namnet. Klubben bildades 1875 med avsikt att tre kvällar i veckan mötas på exercisplatsen Heden för idkandet av fotboll, crocket och andra spel.

Vid den här tiden var intresset för gymnastik och idrott mycket stort. Gymnastikinstruktören L M Törngren hade 1879 gett ut boken Fria Lekar. I en ny upplaga 1880 beskriver han även den engelska fotbollen som en kombination av nutida fotboll och rugby. En sorts tidig fotboll där man även får sparka varandra och ta bollen med händerna. Han berättar också om de engelska regeltvisterna. Törngren förordar dock en medelväg och ger själv förslag på regler som kan gälla i Sverige.

Engelsk associationsfotboll

Reglerna för det som kom att kallas associationsfotboll, alltså regelrätt fotboll utan rugbyinslag, hade utvecklats i England 1863 men fick en större tillämpning först under 1870-talet. De föreskrev hur många spelare varje lag skulle ha, längden på tävlingen, storleken på planen och fotbollen med mera. Redan 1878 kan man läsa att de nybildade bollklubbarna i Stockholm och Visby börjat spela fotboll efter engelsk metod.

Men det är först under 1890-talet som dessa så kallade associationsregler kom att dominera fotbollen i Sverige. Tidigare hade det varit svårt att anordna tävlingar när lagen använde olika regler. Men den svenska fotbollen var fortfarande liten i större tävlingssammanhang. När svenska idrottsförbundet arrangerade mästerskapstävlingar 1897 deltog bara två lag i fotboll. Båda kom från Örgryte idrottssällskap och det var lag 1 som tog hem mästerskapet.

Nya idrottsföreningar i Uddevalla

Men åter till Uddevalla, där bildas eller möjligen ombildas flera idrottsföreningar strax efter sekelskiftet 1900. Det är Idrottsföreningen Odin 1902, Idrottsföreningen Kamraterna Uddevalla 1905 och Uddevalla idrottssällskap 1907. Strax efter sekelskiftet 1900 sker ett verkligt genombrott för den organiserade fotbollen och det bildas många nya fotbollsklubbar runt om i landet.

Vid den här tiden spelar man fortfarande fotboll under mycket enkla förhållande. Det saknas riktiga idrottsplatser och läderfotbollar finns visserligen att köpa, men är dyra. I stället tillverkar spelarna själva sina bollar av vad de får tag på, till exempel gamla utslitna kläder hårt i hopvirade med en massa snören runt om.

Svartvitt foto med män somn spelare fotboll på en ojämn plan.

Fotbollsmatch i Jonsered 1905. Foto okänd/Bohusläns museum.

För och emot fotboll

Alla var inte positiva till idrott. Det pågick en debatt för och emot övningar och tävlingar i idrott, inte minst när det gällde fotboll. Fotbollen i England ansågs av en del som en mycket farlig och brutal sport som resulterade i många skador och dödsfall. Medan andra framhöll att fotbollen älskades av ungdomen med stor passion och var en frisk och hälsosam idrott.

För den kvinnliga idrotten och inte minst damfotbollen var det betydligt svårare. Gymnastiska centralinstitutet hade visserligen anordnat kurser för kvinnor sedan 1864. En av de kvinnliga pionjärerna i kampen för kvinnors rätt att utöva idrott var Gertrud Zachau i Uddevalla. Hon hade utbildat sig till gymnastikdirektör vid centralinstitutet 1894 och var aktiv i gymnastiksällskapet Sköldmön i Göteborg.

Men ännu i slutet av 1800-talet ifrågasattes kvinnlig idrott och när det gällde damfotboll kunde tongångarna minst sagt vara direkt hånfulla. När ett engelskt damlag spelade 1895 ansågs de som okvinnliga och löjliga.

Så uttryckte sig inte Mr Tait från klubben Tottenham när han 1905 blev tillfrågad om den svenska fotbollssportens framtidsutsikter. Han sa att det naturligtvis skulle dröja några år innan fotbollen blir lärd och förstådd här. Men han hyste inga tvivel om att vi en dag skulle få se Sverige i internationella matcher. Och visst hade han rätt. Idag har vi framgångsrika fotbollslandslag både på dam och herrsidan.

Gulnad tidningssida.

En ädel sport. Här och der. Upsala 11 maj 1895.

Gulnad tidningssida.

Fotbollssporten i Sverige. Helsingsborgs Dagblad 8 oktober 1905.

Gulnad tidningssida.

Damer som fotbollspelare. Boråsposten 18 april 1895.

Några fotbollsklubbar i Uddevalla kommun

Här kan du läsa om några av fotbollsklubbarna i Uddevalla kommun. Det är bara några exempel på all idrottsverksamhet som finns eller har funnits i kommunen.

IFK Uddevalla

Föreningen hade alltså startat 1905, och är den äldsta ännu verksamma fotbollsföreningen i Uddevalla och Bohuslän. Idrottsföreningen Kamraterna (IFK) hade bildats i Stockholm 10 år tidigare. Och liksom de flesta andra IFK-klubbar använder föreningen i Uddevalla färgerna blått och vitt. Från början fanns många sektioner men idag består IFK Uddevalla enbart av en fotbollsförening.

Svartvitt foto med en grupp män iförda skjortor och kortbyxor står och sitter framför en fotboll med en pokal.

IFK Uddevalla, cirka 1910. Foto Thure Nihlén/Bohusläns museum.

Deras ordförande Oskar Andersson (1906–1942) hade stor betydelse, inte bara för klubben, utan också för fotbollens utveckling i Bohuslän. Han var med och startade Bohusläns fotbollsförbund 1906, och tog även initiativet till bygget av Rimnersvallen som invigdes 1923. Den första fotbollsmatchen på arenan ägde rum redan 1922, innan bygget var färdigt, mellan IFK Uddevalla och IFK Åmål.

Under säsongerna 1925 och 1926, spelade IFK Uddevalla i Allsvenskan, som då  blivit den högsta divisionen i fotboll för klubblag i Sverige. Föreningen hade också stora framgångar 1987–1993, då Jan Axelsson var ansvarig tränare.

Nu 2021 har IFK Uddevalla sin huvudsakliga verksamhet vid kamratgården på Fridhemsområdet i norra Uddevalla. Föreningen har en stor ungdomsverksamhet och är arrangör för Uddevallakannan, en inomhusturnering, främst för ungdomar, som äger rum varje höst.

Uddevalla IS

En förening med namnet Uddevalla idrottssällskap fanns alltså redan på 1890-talet. Enligt Göteborgsposten bildades föreningen 1897 och hade viktlyftning, trapetsgymnastik och brottning på sitt program (1897-10-22).

Svartvitt gruppfoto med män i randiga tröjor och ljusa kortbyxor. I mitten man med polotröja och keps.

Uddevalla idrottssällskap (UIS) cirka 1920. Foto Thure Nihlén/Bohusläns museum.

Den förening som kom att kallas UIS bildades 1907 och omfattade flera idrotter, bland annat fotboll. Klubben spelade under tre säsonger, 1926-1928, i Sveriges näst högsta fotbollsserie. 1948 gick klubben upp i dåvarande division III. 1960-talet var också framgångsrikt för klubben, därefter har UIS spelat i lägre serier.

Fotbollssektionen lades ner januari 2013. Men en av de tidigare sektionerna bildade Uddevalla Idrottsällskap- Skidor/Friidrott 2017.

IK Oddevold

Idrottsklubben Oddevold (IKO) startade som ett stadsdelslag 1932 under namnet IK Brage. Namnet användes redan av en klubb från Borlänge och klubbnamnet blev i stället Oddevold, efter den äldsta stavningen av Uddevalla.

I slutet av 1950-talet spelade Oddevold i näst högsta serien. Matcherna drog mycket folk och 1961 var laget nära att nå Allsvenskan.

Svartvitt foto med spelare i full fart på en fotbollsplan. Åskådare syns i bakgrunden.

Oddevold möter TIF 1955. Foto Arne Andersson/Bohusläns museum.

Under 1970 och 80-talen spelade Oddevold omväxlande i dåvarande division 1 och 2. Laget har haft flera kända tränare. Legendaren och fotbollsproffset Gunnar Gren avslutade sin aktiva karriär 1976 som tränar för IK Oddevold. Det var på Rimnersvallen som Gunnar gjorde sin allra sista tävlingsmatch, vid 56 års ålder. Han hoppade in i den sista seriematchen mot Bengtsfors där IK Oddevold vann med 7-1.

En annan känd fotbollstränare är Roy Hodgson som tränade IK Oddevold hösten 1982. Han kallades in för att hålla kvar laget i division 2, vilket inte lyckades utan Oddevold åkte ur serien. Största framgången nådde laget i Allsvenskan 1996. Då  var Torbjörn Nilsson tränare för Oddevold, också han en legendarisk fotbollsspelare och tränare.

IK Oddevold är arrangör för Oddebollen, en stor turnering som spelas varje sommar vid gräsplanerna på Bodelid-Gustafsberg.

IK Rössö Uddevalla

Denna klubb är den första för enbart  damer och flickor i Bohuslän. Föreningen hade startats i november 1970, fick ett damlag 1973 och även ett ungdomslag på 1980-talet. I och med att man beslutade lägga ner sitt herrlag 1990 blev det full satsning på dam- och flicklagen.

Laget hade till en början sin hemvist vid Ängevi men flyttade 2014 till området kring Rimnersvallen där man tränar och spelar sina matcher. Föreningen anordnar Rössö Cup i januari varje år i Uddevalla, en inomhuscup som började redan 1981.

IK Rössö har på senare år varit framgångsrika. Både under 2018 och 2020 var laget nära att kvala till elitettan, som är Sveriges näst högsta division i fotboll för damer.

Ljungskile sportklubb (LSK)

Ljungskile sportklubb bildades 1926 och är en av Uddevalla kommuns framgångsrika fotbollsklubbar. Klubben har sin hemmaarena på Skarsjövallen i Ljungskile, två mil söder om Uddevalla.

Ljungskile SK har inte bara ett framgångsrikt herrlag utan också ett damlag som satsar hårt för att nå eliten.

Men framför allt är herrlaget känt för sin snabba klättring i seriesystemet på 1990-talet. Under åren 1990-1997 gick laget från division 5 hela vägen upp till Allsvenskan, ett avancemang som brukar räknas som unikt i fotbollssammanhang. Och det är inte den enda gången herrlaget från den lilla orten Ljungskile spelat i Allsvenskan. Också 2008 spelade man i den högsta divisionen.

Deras arena har därför fått byggas om flera gången för att motsvara Svenska Fotbollsförbundets krav. Publikrekordet är från 2008 då mer än 7000 personer kom för att se hemmamatchen mot IFK Göteborg i Allsvenskan. Det är mer än dubbelt så många personer än vad som bor i orten Ljungskile.

Idrottsstaden mitt i Bohuslän

Även om Uddevalla gick i spetsen blev fotbollen snabbt populär runt om i Bohuslän, inte minst bland skärgårdsbefolkningen. Men fotbollsklubbarna på 1920-talet fick ofta nöja sig med en enkel koghage eller en liten gräsyta mellan bergen. Och därtill fick de kanske ta båten när det var dags att spela match. Under 1930-talet byggdes dock flera idrottsarenor som nödhjälpsarbeten, till exempel Idefjordsvallen i Krostrand och Gullmarsvallen i Lysekil.

Det är kanske inte så konstigt att fotbollen tidigt blev viktig just i Uddevalla. Här fanns redan ett idrottsintresse och en stor föreningsverksamhet. Närheten till det fotbollsaktiva Göteborg har säkert också spelat roll. Men det var naturligtvis det stora engagemanget hos ledare och aktiva som bidrog till att Uddevalla fick den stora fotbollsarena som kunde hysa premiärmatchen i VM. Till glädje för många fotbollsälskare just den här magiska söndagen den 8 juni 1958.

Källor

  • Tidningsartiklar tillgängliga via Kungliga bibliotekets tidningsdatabas.
  • Nordisk familjeboks sportlexikon 1938-1946. Digtialt tillgänglig via Projekt Runeberg.
  • Törngren, L. M. Fria Lekar. 1880. Digitalt tillgänglig via Wikisource.
  • Gustavsson, Erik. Idrottshistoria. Morlanda hembygdsbok IV.
  • Bertil Holmström, GT  5 jun 2008.

Vill du veta mer?

Ur våra samlingar

I vår samlingar har vi flera objekt med anknytning till fotboll. Här ser du några exempel. Fler objekt finns att se på DigitaltMuseum.

Färgfoto på fyra små runda föremål med metallpiggar samt tillhörande låda.

Två stycken lösa dubbar för fotbollsskor, 1930-40-talen. Foto Bohusläns museum.

Färgfoto visar slitna fotbollsskor av svart skinn med påsydda vita band eller fartränder i vitt skinn.

Fotbollskor från 1960-talet. ABC-kängan. Foto Bohusläns museum.

Färgfoto av sliten fotboll.

Fotboll från 1990-talet. Foto Bohusläns museum.

Plaster att besöka

Du kanske även är intresserad av

← Tillbaka till sökresultat