Historien om Bohuslän

Tema: Senmedeltiden

11 april 2024 - 25 april 2024

Tema: Senmedeltiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med temat senmedeltiden. Pest, kris och ödeläggelse. Oro- och upprorstid. Själagåvor och skärseld. Vem kan man lita på och vad är egentligen sant? Möt senmedeltidens bohuslänningar i ett oroligt gränsland. Fundera på temats heta fråga: Vad innebär ordet sanning för dig? 

Programpunkter

Historiekväll: Senmedeltiden

Torsdag 11 april Kl. 17.00-19.30 

En stämningsfull helkväll för alla sinnen om senmedeltiden med mingel, historisk livemusik, samtal och reflektion. Kvällens expert är arkeolog dr. Kirstine Haase från Odense museer och vi talar om hur senmedeltidens människor hanterade kriser och hur det var att leva efter en stor pandemi som digerdöden.

Föredrag: I krisens spår

Fredag 12 april 12.00- 13.00

Bild. "Dödsdansen" en sen medeltida skilldring av ett dansnade skelett i trasor och en nunna som tittar mot betraktaren.

Arkeolog dr. Kirstine Haase från Odense museer fördjupar sig i projektet “Krisens konsekvenser”, om hur vi idag kan förstå hur senmedeltidens människor hanterade klimatkriser, krig och pandemier.

Familjelördag: Workshop medeltida ballader

Lördag 13 april Kl. 11.00-13.00

Konstverk. Avbildning av senmedeltida musiker, båda i heltäckande klänning, en röd en blå. Håret är utsläppt, en håller i ett sträng instrument den andra har armarna neråt utsträckta.

”Drömde mig en dröm – om kläders och färgers betydelse i de medeltida dansvisorna”. En berättande workshop på Hyllan.

Föredrag: Pest och pina

Torsdag  18 april Kl. 18.00-19.00 (Spisrummet)

Illustration. Skildring av böldpest under medeltiden.

Museets arkeolog Christina Toreld berättar om digerdödens härjningar i Bohuslän utifrån skriftliga källor och arkeologiska spår.

Föredrag med samtal: I reformationens tid

Tisdag  23 april Kl. 18.00-19.15

Bild. Skildring av senmedeltiden där präst utdelar nattvarden.

Kampen om tron och tronen . Museets antikvarie Helene Carlsson berättar om en orolig tid i Bohuslän och samtalar om trosförändringar med medieprofilen Agneta Riddar.

Föredrag: Vapensköldarnas gåta

Torsdag 25 april Kl. 18.00-19.00

Foto. Berghäll med hällristningar föreställande olika vapensköldar

Spåren efter medeltidens adel i en bohuslänsk naturhamn.  På en ö i den bohuslänska skärgården finns en unik samling medeltida adelssköldar ristade i berget. Vem ristade in dem och varför? Museets arkeolog Linnea Nordell berättar om den senaste forskningen kring adelssköldarna och personerna bakom.

 

Mer om Bohusläns medeltid

Vill du veta mer om medeltiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom underhållande historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.