Laddar Evenemang
Senmedeltiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

torsdag 18 april 18:00 - 19:00

Föredrag: Pest och pina

Museets arkeolog Christina Toreld berättar om digerdödens härjningar i Bohuslän utifrån skriftliga källor och arkeologiska spår.

Plats: Spisrummet
Tid: kl. 18.00–19.00
Entré: Fri entré

Historiska källor målar upp hur den fruktansvärda digerdöden spred sig i mitten av 1300-talet. Vi kan också läsa oss till vilka åtgärder och botemedel som togs till i olika delar av Europa för att försöka stoppa smittan. Hur situationen var i Bohuslän avspeglar sig i det arkeologiska materialet

Begränsat antal platser i lokalen – först till kvarn.

Tema: Senmedeltiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med temat senmedeltiden. Pest, kris och ödeläggelse. Oro- och upprorstid. Själagåvor och skärseld. Vem kan man lita på och vad är egentligen sant? Möt senmedeltidens bohuslänningar i ett oroligt gränsland. Fundera på temats heta fråga: Vad innebär ordet sanning för dig? 

Här kan du läsa om fler programpunkter under tema senmedeltiden.

Mer om medeltiden

Vill du veta mer om medeltiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.