Jubileumsåret 2024

Historien om Bohuslän

Läs om vår historiesatsning 2024 här!

Historien om Bohuslän

Under 2024 kommer vi på Bohusläns museum att särskilt lyfta Bohusläns historia i vår stora satsning Historien om Bohuslän. Det rör sig om en paketupplevelse innehållande en egenproducerad utställning, 10 fullmatade historiekvällar, ett flertal intressanta föredrag, roliga familjelördagar och kulturhistoriska vandringar. Genom dessa evenemang får publiken följa med på en spännande tidsresa genom vårt vackra landskaps historia, där vi vågar lova att det finns något för alla.

Historiesatsning

Den särskilda satsningen hänger ihop med museets ankommande 40-års jubileum, men är också tänkt att komplettera SVTs TV-serie Historien om Sverige med ett viktigt lokalt tillägg om Bohusläns nordiska historia. Vår tidsuppdelning går att känna igen från TV-serien – vi följer tio historiska perioder, från stenålder till det moderna samhället. Under våren fokuserar vi på att besöka livet i Bohuslän under stenåldern fram till senmedeltiden, för att sedan på hösten följa upp med 1500-tal fram till det moderna samhället.

Stämningsfulla och underhållande historiekvällar

För varje period arrangerar vi en stämningsfull och underhållande historiekväll. Varje Historieväll varar i 2 timmar och innehåller mingel, tidstypisk livemusik, sketcher och panelsamtal där experter möter entusiaster. Historiekvällarna har snabbt blivit fullbokade så i fortsättningen kommer vi släppa biljetterna följande datum.

Datum och biljettsläpp för höstens historiekvällar

  • Biljetterna för 6. Historiekväll: Trä, sill och trolldom  (1536-1658) den 12/9 släpps i augusti
  • Biljetterna för 7. Historiekväll: Bohuslän blir svenskt (1658-1721) den 3/10 släpps den 12/9
  • Biljetterna för 8. Historiekväll : Tran, grums och nya tider (1700-tal) den 24/10 släpps den 3/10
  • Biljetterna för 9. Historiekväll: Vägen till folkstyre (1800-tal) den 14/11 släpps den 24/10
  • Biljetterna för 10.Historiekväll: Världens modernaste land (1900-tal-) 5/12 släpps den 14/11

Bokning av biljett

  • Fri entré, föranmälan krävs.
  • Du behöver förboka din biljett för att vi ska kunna garantera att du kan delta under kvällen.
  • Boka din biljett via museets reception på telefonnummer 0522 65 65 01, (telefontider under museets öppettider).
  • Biljetten måste hämtas i museets reception senast 16:30 den aktuella historiekvällen, annars kan din biljett bli släppt till någon annan.
  • Blir du sjuk eller får förhinder, ring så snart du kan till museets reception på telefonnummer 0522 65 65 01, (telefontider under museets öppettider) så att din biljett blir fri till någon annan.

Fördjupande föredrag

Utöver historiekvällarna arrangerar vi för varje tidsperiod ett flertal föredrag med lokalhistorisk koppling för den som verkligen vill fördjupa sig. Se mer i vår aktivitetskalender.

En familjeutställning

Den 2 mars inviger vi utställningen Historien om Bohuslän. Utställningen är ett familjeäventyr där publiken har möjlighet att möta dåtidens bohusläningar. En episk tidsresa där publiken kommer att möta historiska personer som levt på den plats vi idag kallar Bohuslän såsom ÖsterödskvinnaSEn, Gandalf från Alvhem och Olov den Helige. Innehållet kommer att bytas ut halvvägs in i utställningsperioden, då vi lämnar stenålder och senmedeltiden för att under hösten hamna i 1500-talet och det moderna samhället. Daniel Norberg kommer att spela en karaktär i utställningen.

Har du frågor?

Om du har frågor eller vill lämna kommentarer i anslutning till Historien om Bohuslän maila oss på historienombohuslan@bohuslansmuseum.se

Tema: Stenåldern

Vårt tema kring stenåldern i Bohuslän pågick från 18 januari fram till 7 februari. Här kan du läsa mer och se bilder från historiekvällen och övriga programpunkter under vårt stenålderstema.

Tema: Metallernas tid

Under perioden 8 februari till 24 februari var temat Metallernas tid. Här kan du se programpunkterna med temat metallernas tid,

Tema:Vikingatiden

Under perioden 29 februari till 19 mars var temat Vikingatiden. Temat inleddes med en historiekväll den 29 februari. Här kan du se programpunkterna med temat vikingatiden.

Tema: Tidig medeltid

Under perioden 21 mars till 9 april var temat Tidig medeltid. Här kan du se programpunkterna med temat tidig medeltid.

Tema: Senmedeltiden

Under perioden 11 april till 25 april är temat Senmedeltid. Här kan du se programpunkterna med temat Senmedeltiden.