Historien om Bohuslän – Del 1
Ända sedan den stora inlandsisen började smälta har människor levt här i Bohuslän. Långt innan vårt landskap fick sitt namn, långt innan det ens blev en del av Sverige, har människor ristat in sin historia på den mark där vi går nu. Vilka var de? Hur såg deras hus ut? Vad åt de för mat? Hade de också husdjur? Deras berättelser vävs ihop med vår. Hur de levde påverkar hur vi lever här i Bohuslän idag.
Från 2 mars 2024 kommer du få chansen att möta dåtidens och nutidens bohusläningar. Häng med på ett spännande familjeäventyr som sträcker sig tusentals år bak i tiden! Med hjälp av en magisk tidsmaskin kommer du kunna göra en tidsresa till 10 olika tidsperioder – från stenåldern fram till våra dagar. Genom att lösa uppdrag i utställningen får du maskinen att fungera. Hoppa in i tidsmaskinen och gör er redo att möta Österödskvinnan, Olov den heliga, häxanklagade Gundel Andersen och fältskären Melchior Neumann och många fler spännande personer.
I del ett av utställningen möter du Österödskvinnan från stenåldern, Gandalf av Alvhem från bronsåldern, Astrid från vikingatiden, Olav den helige från tidig medeltid och Anne Ruud från senmedeltiden. Foto: Johan Carlén
Tidsmaskiner och tidskrockar
I utställningen kommer karaktärer från olika tidsåldrar också få chansen att träffas. Vad händer egentligen när Vikingaprinsessan Astrid får möta en föräldraledig småbarnspappa från nutiden? Dessa tidskrockar kommer på ett lekfullt och humoristiskt vis ge dig som besökare nya synvinklar på den bohuslänska historien. Utställningen kommer utmana din värld genom en kreativ, rolig och spännande upplevelse. En upplevelse som kommer väcka din nyfikenhet till att lära dig mer om Bohusläns historia. Uddevallas ambassadör Daniel Norberg känd från Bingolotto och Youtube dyker upp som karaktär i utställningen.
Kortfattat om utställningen
Utställningen Historien om Bohuslän – en del av Historien om Sverige är en natur- och kulturhistorisk utställning i två delar som visas 2024. I del ett, som går att besöka från 2 mars till 18 augusti, berättar vi om perioden från stenåldern (14 000 f.Kr) fram till senmedeltiden (1536 e.Kr). Del två tar vid från år 1536 fram till våra dagar och pågår från 7 september till 19 januari 2025. Utställningen passar särskilt bra för familj och barn mellan 9 och 12 år.
DigitaltMuseum
Upptäck de utställda föremålen på DigitaltMuseum. Klicka här för att gå till den digitala utställningen.
Projektet Historien om Bohuslän – en del av Historien om Sverige
Utställningen är en del av ert större projekt som pågår under hela vårt jubileumsår 2024. Genom underhållande historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar lyfter vi den bohuslänska historien. Projektet syftar också till att komplettera med ett lokalt perspektiv på SVTs stora historiesatsning ”Historien om Sverige”. Klicka här för att läsa mer om projektet.