Laddar Evenemang
Tidig medeltid
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

tisdag 2 april 12:00 - 13:00

Samtal: Kungsgården Kungahälla

Museets arkeolog Christina Toreld samtalar med arkeologen och forskaren Kristina Bengtsson om kungsgården Kungahälla, handelsplatsens betydelse och en stads tillblivelse.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 12.00–13.00
Entré: Fri entré

Kungahälla

Vid Nordre älvs strand, väster om dagens Kungälv, låg under medeltiden staden Kungahälla. Bohuslän tillhörde då Norge och Kungahälla var dess sydligaste stad. Den började bebyggas under slutet av 1000-talet och blev efter några decennier alltmer betydelsefull. I samtida norska brev och andra dokument finns uppgifter om staden och de norska kungasagorna berättar om både dramatiska och vardagliga händelser. Arkeologiska undersökningar har fyllt på med fakta från jorden.

Foto. Drönarbild över grönt landskap med åkrar och träddungar. I bakgrunden rinner Nordre älv.

Fotografiet visar platsen där staden Kungahälla en gång låg, vid Nordre älv i Ytterby socken. Foto: Daniel Lindskog.

Inte långt bort ligger gravfältet Västra Porten-Stora Smällen med gravar och byggnadslämningar på den plats som tolkas som Kungahällas föregångare. Och utmed Kyrkbäcken mellan staden och gravfältet finns spår efter en handelsplats. Hör om ett mycket spännande område i gränslandet Bohusläns historia!

Foto av kvinna i beige hatt och jacka. Hon pekar med mot något som in syns i bilden.

Arkeologen och forskaren Kristina Bengtsson. Foto Daniel Lindskog.

Tema: Tidig medeltid

Vi fortsätter vårt jubileumsår med temat tidig medeltid. Rökelse, brinnande vaxljus och kyrkor av sten – vardag och helg präglas av kyrkans olika regler. Följ med i pilgrimernas spår och möt människorna i det medeltida Bohuslän. Fundera på temats heta fråga: vad innebär tro och vetenskap för dig? 

Här kan du läsa om fler  programpunkter på temat tidig medeltid.

Mer om medeltiden

Vill du veta mer om medeltiden  i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.