Museets osteolog Dr. Aaron Stutz berättar om de bohuslänska kökkenmöddingarna. Vad döljer sig bland ostron och snäckskal? Vad kan de berätta om livet vid kusten för 5000 år sedan?
- Detta evenemang har redan ägt rum.
Föredrag: Kökkenmöddingar i Bohuslän
Kökkenmödding vid Sandhem i Skee. Foto: Robert Hernek
Kökkenmödingar – stenålderns avfallshögar
”Køkkenmøddinger” kallade man de mänskligt skapade skalbankarna från stenåldern som först hittades runt Danmarks Limfjord under 1800-talet.
Bohusläns kökkenmöddingar är mindre kända men norra Bohuslän har en av de högsta koncentrationer med stenåldersboplatser med betydande snäckskalslager. Vad har de bohuslänska kökkenmöddingarna att säga oss? De flesta kökkenmöddingar i vår del av Norden dateras väldigt sent, till yngre stenålderns mellersta fas, cirka 3200-2500 f Kr.
Denna föreläsning berättar om kökkenmöddingarnas hemligheter och belyser hur fiskare-jägare-samlare återkom till Bohuslän ungefär 800 år efter att neolitiska jordbrukssamhällen först dök upp i området. Välkommen till en föreläsning om fiskare-jägare-samlarnas och deras långvariga samspel med tidiga bondesamhällen som präglade södra Skandinaviens yngre stenålder.
Historien om Bohuslän
Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom underhållande historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer omHistorien om Bohuslän här
Tema: Stenåldern
Vi börjar vårt jubileumsår med stenålderstemat. Från de allra första människorna som kom till nuvarande Bohuslän då inlandsisen släppte sitt grepp, till de första jordbrukarna som tog landet i anspråk med yxa och skära. Hör om säljägare, tuggummituggare och skaldjursfrossare. Fundera på temats heta fråga: vem är egentligen svensk?
Se fler programpunkter på stenålderstemat här.
Mer om stenåldern
Vill du veta mer om stenåldern i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.