Laddar Evenemang
Sportlov på museet
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

lördag 24 februari 13:30 - 15:30

Familjelördag: Workshop i flintasten

Välkommen på en exklusiv skaparworkshop med flintasten! Prova på flintsmide och lär dig uråldriga tekniker tillsammans med ett proffs.

Tid: kl. 13.30–15.30
Entré: Fri entré, föranmälan krävs, begränsat antal platser

Vad som händer under flintsmidet?

Vi börjar med att lära oss slå bort avslag med knackstenar och hornklubbor, alltså att lära sig att få till rätt slagteknik.
Sedan tillverkar vi olika redskap med hjälp av knacksten som skrapor, borr, olika sorters spetsar och ev skivyxor.
Vi använder oss av förberett material, såkallade spån, för att tillverka finare typer av pil/spjutspetsar med hjälp av tryckteknik med dels horntaggar och kopparspetsar.

Om workshopledaren

Flintsmeden och hantverkaren Peter Wiking driver Wiking Flintworks.

Genom sitt gedigna intresse för flintsmidet har han genom de senaste 25 åren utvecklat och förfinat sina kunskaper inom den svåra flintslagningen, kanske det äldsta hantverk vi har i Sverige och Europa.

I 8 år arbetade Peter på Ekehagens Forntidsby i Åsarp som guide, skolinstruktör, flintsmed och med andra forntida tekniker. Han har gått specialistkurser i fyrsidig yxteknik hos Thorbjörn Pedersen, Danmark och cloviskurs hos Greg Nunn i Utah, USA.

Peter har medverkat i dokumentärserier, bl.a. på SVT och TV4, som expert inom flintsmide.

Genom åren har Peter anlitats till samarbeten med universitet, högskolor och företag inom experimentell arkeologi som flintsmed.

Passar för:

Du som har lov och är 9 år eller äldre.

Föranmälan:

  • Du måste föranmäla dig, det finns 10 platser i varje grupp. Föranmälan gör du genom att ringa till: 0522 65 65 01. Telefonen är bemannad under museets öppettider. Kom i tid till eventet – senast 15 minuter innan start.
    Skulle du plötsligt bli sjuk eller få förhinder? Ring receptionen så snart som möjligt så att din plats kan gå till någon annan.
  • Det är endast 10 personer i varje grupp  så workshopen är ett exklusivt tillfälle att få skapa med flinta.
  • Workshopen sker under två separata tillfällen under dagen. Du anmäler dig till en av tiderna, kl 10.30-12.30 eller kl. 13.30-15.30.

Tema: Metallernas tid

Vi fortsätter vårt jubileumsår med metallernas men också ullens tid. Blänkande brons, glimmande guld, värmande ull och sällsamma bilder. Följ med till metallernas tid och möt akrobater, hantverkare, smyckesbärare och svärdslyftare. Fundera på temats heta fråga: vad betyder självbild och identitet för dig? Vilket avtryck lämnar du? 

Se fler programpunkter på temat metallernas tid här.

Mer om metallernas tid

Vill du veta mer om metallernas tid  i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.