Laddar Evenemang
Föreställning
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

tisdag 9 april 18:00 - 19:00

Var är brudarna?

Ett humoristiskt upprop till att skriva om historien med brudar i! Det kryllar av betydelsefulla kvinnor genom tiderna. Men var är de? De finns och har alltid funnits – men tilldelats tysta roller i historien för att de inte fogade sig efter ramen för hur kvinnor skulle vara i tiden de levde.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 18.00–19.00
Entré: Biljetter via Riksteaterföreningen: Ordinarie 300 kr, med scenpass 250 kr, och under 26 år 100 kr.

Det är dags att låta dessa kvinnors avtryck rättmätigt eka genom historieberättandet. Nu tar Hypathia, Mary Wollstonecraft, Christine de Pizan och andra banbrytande kvinnor plats i rampljuset genom Viktoria Folkesson i ett komisk performance lecture om historiska brudar!

På Jane Austens grav står det om hennes milda sätt, inte om hennes författarskap. En välmenande nekrolog över Mary Kingsley, som på 1800-talet ensam utforskade Västafrika, betonade hennes husliga talanger. Nobelpristagaren Rosalyn Yalows kokkonst framhävs men hennes viljestyrka sågs inte med blida ögon. Dian Fossey, gorilla-forskaren, fick kritik för att hon inte använde läppstift när hon skulle fotograferas för National Geographics.

Det är en demokratis skyldighet att berätta allas historia. Och en medborgares rättighet att få höra hela sin historia. Vi måste även berätta om de kvinnor som frågat, forskat, skapat och som visat att vetenskapens, konstens och nyfikenhetens domäner inte är självfallet manliga. Eftersom kvinnor under alla epoker blivit bortglömda eller bortmanövrerade på ett eller annat sätt kan det ta tid att hitta dem och ge dem sin rättmätiga plats i historien. Men de har funnits, och finns. Så låt oss börja skriva om historien.

Viktoria Folkesson

Av och med: Viktoria Folkesson
Ljusdesign: Michael Dimle
Ljuddesign: Tobias Walka

Producent: Borås Stadsteater

 

Biljetter

Köp biljett:

Föreställningen arrangeras av Uddevalla Riksteaterförening och biljetterna kan du köpa via den här länken till Regionteaterns hemsida

Det går också bra att köpa biljett i museets butik, telefonnummer hit är 0522 65 65 01. Telefonen är bemannad under museets öppettider.

Priser:

Ordinarie 300 kr, med scenpass 250 kr, och under 26 år 100 kr.

 

Logotyp, röd. Med texten Uddevalla Riksteaterförening