Utställning

Midvinterfest 2022

Anmälan

Midvinterfest 2022

Välkommen, här anmäler du dig till årets Midvinterfest! Midvinterfest är en formgiven utställning med ett brett utbud av hållbar, lokalt tillverkad slöjd, hantverk och konsthantverk. Det är både en arena för försäljning och en berättande utställning. Utställningen har producerats på Bohusläns museum vid tjugosex tillfällen och nu kommer utställningen tillbaka där slöjdare, hantverkare och konsthantverkare får både visa och sälja sin slöjd. Det som gör Midvinterfest speciell är att besökaren får ta med sig det som den köper direkt ur utställningen, vilket innebär att utställningen fylls på hela tiden och därför är i ständig förändring.

Tema för årets Midvinterfest är: Slöjden och kvinnorna. Genom både utställning och försäljning vill vi visa och berätta om kvinnors slöjdande både i det vardagliga och det konstnärliga. Utställningen berättar också om de föreningar och nätverk som haft stor betydelse för kvinnors möjlighet till utveckling eller utbildning i hantverkskunnande och konstnärligt skapande.  

Slöjdens fader brukar man säga är Otto Salomon som skapade Slöjdskolan på Nääs 1872. Nääs blev en viktig arena för kvinnor att etablera sig och befästa sin plats inom slöjd och pedagogiken. 

 ”…det har blifvit mig klarare och klarare, att kvinnan vid skolbänken måste ses i samband med den stora kvinnofrågan i sin helhet”.  

Vilka får delta?  

Alla kvinnor som arbetar med konst- eller hantverk som ryms inom kategorin slöjd samt bor eller verkar i Västra Götaland är välkomna att ansöka om att få delta i Midvinterfest.  

Vi välkomnar alla material: trä, keramik, textil, halm, trådarbete, återbruk.  

Hur görs urvalet?  

Det kommer att vara en jury som går igenom ansökningarna. Juryn består av hemslöjdskonsulenter från Förvaltningen för kulturutveckling samt formgivare och butiksansvariga på Bohusläns museum. Vi prioriterar de som håller god kvalitet och lyfter slöjdens kärnvärden. Samtidigt kommer vi även att titta på ny spännande design. 

Slöjd är verkligen inget självklart begrepp, men kan beskrivas som ett konsthantverk med starka rötter i det traditionella hantverket. Även om slöjd idag omfattar nya material, tekniker och former så kännetecknas den fortfarande av hantverksskicklighet och materialkännedom. Samt av att utövaren arbetar nära materialet i egen produktion.

Praktisk information 

Utställningsperiod: 26 november – 8 januari 2023  

Utställningslokal: Bävehallen på Bohusläns museum i Uddevalla
Kostnad: Deltagaravgift 400 SEK plus 20 % provision. Varje utställare står värd för utställningen under två dagar. 

Är du intresserad?

Ansök senast 28 augusti 2022 med bilder på dina produkter.
Du ansöker genom att fylla i denna digitala anmälningsblankett. Lycka till!

Kontakt:  

  • Sofie Henryson, utställningsproducent,  Museigatan 1, 451 19 Uddevalla, midvinterfest@bohuslansmuseum.se