Plats: Bävehallen
Hej Havet!
Bohusläns museum välkomnar alla besökare med lekfullt sinne till vår nya familjeutställning Hej Havet! Utställningen passar särskilt bra för barn upp till 6 år.
Hur många kan få plats i en sillburk? Prova själv. Lägg in dig med en fisk eller två. Styr sedan kosan mot vilket hav du vill. Längst ut vid stranden står en trut och hälsar dig välkommen eller vinkar farväl till den som seglar vidare. Under bryggan finns ett skaldjursgarage där besökare kan parkera krabbor och humrar på hjul. I Hej Havet! kan du genom lek och upplevelser upptäcka folktro, mareld, strandskator och tång. Här kan du hitta inspiration för att sedan ge dig ut och möta havet där ute på egen hand. Välkommen in! Och hitta ut!
Om Hej Havet!
”Ju mer vi kan fokusera på förundran över vårt universum,
desto mindre smak får vi för dess förstörelse”. Rachel Carson, Marinbiolog
Hej Havet! är producerad utifrån kunskapen om hur barn utforskar sin omgivning genom lek. Den är del i museets satsning att vara en mötesplats som särskilt välkomnar barn och unga besökare. Beroende på ålder och förkunskap upplever besökarna utställningen olika. Hej Havet! uppmuntrar till många återbesök. Allt är inte sagt och sett efter ett första besök.
Välkommen hit! Tips inför ditt besök
Familjeutställningen Hej Havet! är upplevelsebaserad vilket också innebär att du kan se, röra, känna på och lyssna till allt i rummet. Med det sagt, gäller det att vara rädd om alla föremål och lämna i samma skick som du fann den. I utställningen vill vi att du tar av dig skorna eller lånar ett par skoskydd. Utanför utställningshallen finns en garderob där ni kan parkera barnvagn, hänga av ytterkläder och ställa av skor. Läs mer om vanliga frågor inför besök på Bohusläns museum.
Detta är Hej Havet!
Utställningen består av tio platser.
Kajen
Hej Havet! Kom in och hitta ut!
Alla besökare passerar och parkerar på kajen innan de ger sig ut i utställningsrummet. Här finns en låg bänk med skoförvaring, fina krokar och barnvagnsparkering. För de besökare som ogärna går barfota eller i strumplästen finns skoskydd att ta på. Sen är du välkommen att kasta loss!
Stranden
Havet låter oss röra vid en uråldrig värld
Här är glittrande vackert med olika fågelljud. Ett stiligt strandskatepar spatserar i strandkanten. På stranden står en krummig tall. Här finns simdynor och några frottéhanddukar för den som vill utrusta sig med för en dag vid havet.
Bryggan ut
Från stranden leder en lång, lagom hög brygga ut i havet. En brygga öppen för alla bryggseglare och nyfikna landkrabbor. I bryggan finns förutom de självlysande svartvita fotografierna, flera titthål mellan brädorna där allehanda skatter ligger halvt dolda. Exempelvis en samling av simborgarmärken. Ilandflutna strandfynd, glasögon, krokar och fiskedrag. Forntida spår blandas med nutida.
Under bryggan gömmer sig krabbor och humrar i ett skaldjursgarage. Den som vill kan plocka fram och leka skaldjursfest. Eller lasta i en hink. På en bryggpollare hänger en livboj. Det finns ett vänligt fotsteg upp eller ner i havet från bryggans slut.
Vinterviken
Havet gör så att det går att leva på jorden
På andra sidan bryggan ut breder en frusen havsvik ut sig. Här vakar havet under isen. En termometer visar minusgrader. Då och då projiceras ett stilla snöfall över platsen. En trygg skridskois breder ut sig. Vid ett pimpelhål finns en eldplats och några renskinn att sitta på. De påminner om en forntid då renar spatserade i landskapet och dåtidens människors liv var anpassade till helt andra förutsättningar. I Vinterviken finns ytterligare ett pimpelhål. Här sticker en glad makrill upp och hejar.
Vida havet
Låt oss gunga fram på havet
På havet pågår väder. Molnen berättar om vindar, storm och vackert väder. Ur ett orosmoln blixtrar och dundrar det ibland. I havet guppar farkoster för sjöfarare, upptäckare, fiskare och pirater att borda och sitta i, resa i, drömma i. Besökarna kan lasta och ta med vad den själv vill på färden: en picknickkorg eller en radio som sänder sjöväderraporten. Farkosterna inbjuder till fantasifulla nära båtutflykter eller storartade fisketurer. Och ur en våg sticker ett sälhuvud upp. Fritt fram att hälsa! Fiskar kan beredas och packas i fiskfabriken. Små sillar bäddas i sillburkar. Kanske är du en fisk själv? I havet finns en plats, en ö där dagens fångst kan landas, lastas och lossas. Här pågår ”smålek” med en hel flotta av små båtar som lägger till eller far iväg.
Sista utposten
Längtan bort, längtan hem
Längst ut i havet finns en liten klippa. Den första/den sista skärvan land innan den fria horisonten tar vid. Ett fyrljus drar över klippan ibland. Blinkar mot land. Mot hav. Därute seglar längtans skepp. På klippan sitter en havstrut och väntar. Hon har lämnat plats för ytterligare en person. Kanske en besökare som hämtar andan på lite håll? På en halvvägg finns tre bakbelysta fotografier av olika båttyper som kan ge lust till fantasifulla seglatser.
Under himlen
Och havet sjöng en sång
Under himlen finns härliga sittplatser där besökare kan sjunka ner, tillsammans eller på egen hand. Stjärnor och månsken avlöser varandra. Polstjärnan lyser starkt och leder forntida navigatörer tryggt mot hamn. På golvet flyter mareldsdjur och färgar havet i turkos ibland. Havet sjunger. Och berättar om hela jordens och allt livets existens. I en långsam rytm av vakenhet och vila. Själva havet höjer och sänker sig i samma takt. Vågorna är havets röst. Berättelser om folktro och havsvidunder bubblar på ytan. I några bilderböcker berättas havshistorier. Strax intill bor en sjöjungfru.
Under ytan
Allt levande i haven hänger ihop,
från minsta alg till största val
Besökare som ger sig in under ytan välkomnas till en vattenvärldsfantasi. Ljusreflexer söker sig in i det gröna, rosa skimret nära ytan. Fågelfötter hänger bekymmerslöst ner från havsfåglar som paddlar runt. Havsgarderobens väggar är fyllda av runda spegelbubblor. Besökare kan klä ut sig som de vill. Det finns exempelvis hummerklor, ålgräshattar och makrillstjärtar. Någon kanske hellre tar på hajfena, bläckfiskperuk eller sjöjungfruns snäckhalsband? Sen är det bara att kasta sig ut i skogen av tång. Havsväxter i rörelse projiceras under ytan och besökare blir själva del i ett skuggspel. Den som vill kan låta stora fiskar leka med de mindre. Eller låta en liten räka lura en manet. I havet trängs fiskar högt och lågt. Klapp- och pussvänliga. Fiskar som lever i våra vatten finns som träfiskar monterade på väggen.
Djupa havet
De hemligheter som döljs i havets djup är större än alla vi redan har löst
Ett stim av maneter samlas ovanför mörka botten. De trängs med fiskskelett, oklara trädelar, en plastflaska och plastpåse på väg ner mot mörka botten. Hit når inte solens ljus. Här finns varken dag eller natt. Havet viskar allsköns hemligheter. Mer eller mindre okända vattendjur, av olika storlek simmar i ett animerat akvarium. Besökare kan själva bidra och måla sitt vattendjur och låta den flytta in i en interaktiv lösning som liknar ett jätteakvarium. I rummet finns tre större bakbelysta bilder med fotografier från bottenlivet. På en skärm får du följa med på ett dyk i Kosterhavet. Under dykfilmen finns en golvbaserad monter för fynd från vrak.
Skattkammaren
Alla och ingen äger havet
Framför skattkammarens ingång finns en ”vägg” där ljuset silas igenom glittrande glasbitar, glasblock och glasdjur. Några glaspartier är ”tittskåp” med miniatyrer som påminner oss om att vi alla dricker och använder samma vatten som fanns redan på dinosauriernas tid. En dinosaurie står och kissar. Ett rör är kopplat ur glasmontern till en vattenkran i utställningen. I ett annat glasutrymme står en miniatyrtoalett vars avlopp leder rakt ut i utställningen. I ett tredje står en fabrik som släpper ut sitt avlopp i havet/rummet… Till skillnad från land, där allt ägs av någon tillhör havet oss alla, därför måste vi alla veta så mycket vi kan och orkar, för att kunna ta hand om havet på bästa sätt.
Inne i skattkammaren kryllar kunskap om havet av olika sort. På hyllor trängs maritim historia, knasiga resesouvenirer, båtmodeller, uppstoppade fåglar, snäckor och stenar. Här finns sjökort såklart och en jordglob. Skattkammaren är full av böcker med bilder, vetenskap, memoryspel, fotografier, sagor och berättelser och sköna sittplatser. I en hurts med många lådor döljs en samling av strandfynd från nu och då. För den som vill undersöka fiskfjäll, alger eller snäckor på nära håll och upptäcka allra minsta detalj finns några förstoringsplattor vid ett bord. I Skattkammaren finns ett porträtt av Rachel Carson. Hon kallas för Havets levnadstecknare och är den som inspirerat oss till hela Hej Havet!-utställningen.