Utställning

En dag i Uddevalla 26 april 1979 och 2019

2 juni 2021 - 29 augusti 2021

En dag i Uddevalla 26 april 1979 och 2019

Torsdagen den 26 april 1979 fotograferade och dokumenterade några medlemmar från ABF Fotoklubb människor, miljöer, verksamheter och händelser i Uddevalla under ett dygn. Samma datum exakt 40 år senare gjorde fotoklubben om projektet. Målsättningen var att besöka motsvarande platser som 1979, att dokumentera livet i staden, människorna och att fånga tidsandan. En del av det insamlade bildmaterialet på sammanlagt cirka 3000 bilder från 1979 och 2019 visas nu i utställningen.

ABF Fotoklubbs målsättning har varit att visa hur Uddevalla stads olika miljöer och människors levnadssätt har förändrats de senaste fyrtio åren. Det material som samlats in kommer att kunna användas för ytterligare jämförelser i framtiden. Sammanlagt har ett trettiotal medlemmar i fotoklubben varit engagerade i projektet.  Några har deltagit både 1979 och 2019.

Det var en solig, försommarlik fredag den 26 april 2019. För att få ett bildmaterial som täckte så stor del av Uddevalla som möjligt organiserades fotograferna i grupper som fick ansvar för olika geografiska områden. Grupperna hade med sig bilder från 1979 för att kunna söka sig tillbaka till dessa platser. Några gick ut i gryningen för att få vackert morgonljus. Andra dröjde sig kvar tills mörkret sänkte sig. Några företag hade i förväg informerats om fotoprojektet och tackat ja till att bli dokumenterade. Alla som deltog fick uppleva ett intensivt, spännande och roligt dygn.

ABF Fotoklubb har genom denna dokumentation sett att mycket har förändrats i Uddevalla under de 40 år som gått sedan förra fotodokumentationstillfället. 1979 passerad E6:an rakt igenom centrala Uddevalla och bidrog till en intensiv trafik på Göteborgsvägen och Västerlånggatan. Köpcentret på Torp hade ännu inte kommit till och Kungstorget var fyllt av torghandel. Där bussterminalen på Kampenhof ligger idag fanns 1979 den gamla fabriksbyggnaden kvar och Uddevallavarvet var en stor arbetsgivare. 2019 huserade Kynningsrud (nu namnändrat till Contiga) på det gamla varvsområdet.

Sedan 1979 har synen på fotograferande och fotografisk bild förändrats. I materialet från den 26 april 1979 finns många motiv från både dagis, skolor, tandläkare och äldreboenden. Att fotografera på dessa platser var uteslutet 40 år senare, en följd av digitalisering och integritetsfrågor.

 

ABF Fotoklubb

ABF Fotoklubb bildades 1977 av en grupp kvinnor och män som var intresserade av fotografering och mörkrumsarbete. Då fanns det inga datorer, digitalkameror, mobiltelefoner, bildhanteringsprogram. Det var kemikalier och förstoringsapparater som gällde. Dokumentärfotografi var klubbens stora intresse och de fick beställningar både från kommunen, organisationer, företag med flera. Klubben växte till nästan 200 medlemmar. Redan 1977 blev alla amatörfotografer i landet inbjudna till en slags ” gräv där du står princip”, att dokumentera en dag. Denna idé till samtidsdokumentation togs fram igen 1979 med Uddevalla i fokus. Då var det 6 personer som tog flera tusen bilder och utställningen visades på Uddevalla stadsbiblioteket. 40 år senare kom klubben på att göra denna dokumentation igen och på Bohusläns museum slås dessa olika dokumentationer ihop från 1979 och 2019.

Fortfarande är ABF Fotoklubb aktiv med egen lokal med både fotostudio, ramverkstad, mörkrum. Det erbjuds både kurser och roliga aktiviteter. Fotointresserade i alla åldrar är välkomna, både nybörjare och erfarna.