Skalbankarna i Uddevalla
I östra Uddevalla ligger världens mäktigaste skalbankar. Det är upp till 20 meter höga lager av musselskal och snäckskal från den senaste istiden. Skalbankarna har en brokig kultur- och industrihistoria. På stenåldern bodde människor här, precis i kanten av det dåtida havet. På 1700-talet besökte Carl von Linné skalbankarna och fascinerades av vad han såg. Fram till 1930-talet togs skal till vägbyggen och hönsfoder. Idag är skalbankarna ett naturreservat som man kan vandra runt i och njuta av naturen, fjärilarna och fåglarna.

De mäktiga Skalbankarna vid Kuröd i Uddevalla. Foto Daniel Lindskog 2021
Historia
Spår av istiden
Skalbankarna i östra Uddevalla bildades vid den senaste istidens slut för ungefär 10–11 000 år sedan. Då hade inlandsisen dragit sig tillbaka till där berget Billingen i Västergötland ligger idag. När trycket minskade från den kilometertjocka inlandsisen, höjdes landet i väster. När isen dragit sig tillbaka forsade isens smältvatten från ett stort innanhav i öster, ut i ett salt ishav. Bland annat i det 2 – 3 kilometer breda sund som kallas Uddevallasundet. Samtidigt pressades kraftiga motströmmar av saltvatten österut in under det utforsande smältvattnet. Strömmarna förstärktes i de trånga sunden vid nuvarande Uddevalla. Sundets smalaste del låg i höjd med Kuröd. Här passerade vattenlevande djur på väg till innerskärgården och det var också den smalaste passagen för landdjur som ville över sundet på sina vandringar.
Den turbulenta havsmiljön med bräckt vatten var extremt näringsrik, och perfekt för både fastsittande och frisimmande marina djur. Växt- och djurplankton blev föda för musslor, havstulpaner, sjöpungar, svampdjur, mossdjur och dessa blev i sin tur föda för snäckor, kräftdjur och fiskar. Undervattensklipporna täcktes av musslor och snäckor som satt sig fast där. När de dog trillade skalen ner från klippväggarna och bildade efter några hundra år mäktiga lager, så kallade bankar, som blev upp emot 20 meter tjocka. På grund av landhöjningen kom skalbankarna till slut att ligga på land. Idag heter platserna Kuröd, Bräcke och Samneröd.

En tät matta av hela och krossade skal. Foto Daniel Lindskog 2021.
Snäckor, musslor och andra fossiler
Sammanlagt har man funnit fossil av 103 marina ryggradslösa djurarter i skalhögarna. Till största delen består de av stenmusslan Hiatella arctica och jättehavstulpanen Chirona hammeri. De flesta arterna bildades under en tidsrymd av 200–1 000 år.

Stenmussla, hiatella arctica. Foto Daniel Lindskog år 2021.

Jättehavstulpanen Chirona hammeri. Foto Daniel Lindskog 2021.
Åtskilliga fynd har också gjorts av marina däggdjur. Främst är det skelettdelar av vikaren, vår minsta sälart. Dessutom späckhuggare, vitval, knölval, storsäl och isbjörn. Sveriges äldsta fågelben kommer från ejdrar som hittades 1969 i Samneröds skalbankar. De beräknas vara cirka 10 700 år gamla.
Stenåldersboplatser
Rikedomen på fisk och annat villebråd lockade till sig människor på jaktfärder. På höjderna runt det forna Uddevallasundets smalaste del finns spår av stenåldersboplatser som använts av de första människorna i Bohuslän. Det finns ett 15-tal kända boplatser på båda sidor av sundet. De äldsta boplatserna ligger på nivåer kring 80 meter över havet. Utifrån strandlinjenivåer och fynd av föremål kan de dateras till cirka 11 500–11 000 år sedan, vilket gör dem till några av de äldsta i Sverige.
År 1969 och i mitten på 1990-talet genomfördes arkeologiska utgrävningar på tre av dessa stenåldersboplatser. Föremålen man hittar är till största del av flinta; små pilspetsar, så kallade mikroliter, restprodukter från piltillverkning och skrapor för skinnberedning. Man hittar också sticklar – redskap som användes för att bearbeta ben, samt skivyxor och breda spån. Dessutom finns det på boplatserna flintavslag, det vill säga restprodukten efter redskapstillverkningen eller användandet av redskapen. Utifrån spridningen av avslagen kan man utläsa hur platsen använts.
Linné kommer på besök
På 1740-talet kom Carl von Linné på besök på Uddevallas skalbankar. Han imponeras av skalbergen som han menar med rätta räknas som ett av Bohusläns största under, eftersom de ligger så långt upp på land. Åsynen av så många snäck- och musselskal var så imponerande att det fick Linné att undra om så många liv levat i världen. Även Pehr Kalm var där vid ungefär samma tid och de båda beskrev hur Uddevallaborna grävde skal och krossade materialet till kalkpasta och vägmaterial.
En annan berömd forskare som besökt skalbankarna är den skotske geologen Charles Lyell. Lyell brukar kallas den moderna geologins fader. Han konstaterar vid sina undersökningar av Kuröd, att skalbankarna vid Uddevalla är ett mycket iögonfallande bevis för att strandnivån varit under förändring.

Fyra män skyfflar skalgrus till ett lastbilsflak vid Kuröd, Uddevalla. 1930-40-tal. Skalgruset användes som byggmaterial till vägar och järnvägar och till hönsfoder. Bohusläns museums samlingar.
Odling, vägar, hönsfoder och motocross
Under historisk tid och fram till mitten av 1900-talet brukades området som utmark till Kuröd- och Bräckegårdarna. Några små odlingslyckor har även funnits här och under 1800- och början av 1900-talet några torp. De syns fortfarande som stengrunder efter hus, vårdträd, trädgårdsväxter, odlingsrösen och stenmurar.
Under 1900-talet hade Uddevalla stad stora intressen i fyndigheten. Skalgruset användes som byggmaterial till vägar och järnvägar, bland annat till Herrljungabanan och Lelångenbanan. Från 1920-talet utvann man hönsfoder av de krossade skalen som kalktillskott för höns. Kommunen arrenderade ut driften till bland annat företaget Bröderna Steene AB som drev verksamhet under 1930-talet fram till 1960-talet.
Under 1950- och 60-talet anordnades SM och VM i moto-cross på skalbankarna.
Dagens skalbankar
Skalbankarna på Kuröd, Bräcke och Samneröd har varit tre separata naturreservat sedan 1930-talet. År 2010 slogs de samman till ett större sammanhängande naturreservat på 40 hektar med namnet Kuröd. Då blev skalbankarna även fridlysta. 1997 påbörjades omfattande avverkningar, röjningar och hägnader för att förstärka områdets mosaiklandskap med dess rika biologiska mångfald.
Sedan 1999 finns ett museum i området, Skalbanksmuseet, som drivs av Bohusläns museum. Området hävdas med hjälp av betesdjur och slåtter, och här finns många rara växter, fåglar och fjärilar Under senvåren har du chans att se några av de 840 fjärilsarter, 430 kärlväxtarter och en lång rad signalarter och rödlistade arter av svampar, mossor, parasitsteklar, skalbaggar och fåglar som ryms i reservatet.
Besök Skalbankarna online
Följ med på en filmad rundtur i Skalbankarna med Jan Uddén, Christina Toreld och Kristina Lindholm från Bohusläns museum.
Filmen om Skalbankarna syntolkad
Tillgänglighet
Skalbankarna ligger i östra Uddevalla vid industriområdet Kuröd. Skalbanksmuseet på Kurödsvägen 1 är skyltat från väg 172. Det finns parkeringar vid Skalbanksmuseet och på industriområdet. Därifrån går en markerad och iordninggjord vandringsslinga på cirka 2 kilometer som bitvis är starkt kuperat. Sommartid är skalbanksmuseet öppet. Läs mer om tillgängligheten på platsen i Tillgänglighetsdatabasen.
Källor
- Cullberg, C., Kindgren, H., Olsson, K. & Overland, V. 1981. De första människorna i Bohuslän. Uddevalla/Bäve. Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns Hembygdsförbund. Nr 1. Uddevalla.
- Hernek R & Pajusi A. 2018. I tidigmesolitiska miljöer – Utredning inför breddning av Väg 172. Bohusläns museums rapport 2018:09.
- Kindgren H. 1997 Uddevalla före Uddevalla. Bohuslän – Bohusläns museums årsbok. Bohusläns museum. Uddevalla.
- Kindgren, H. 1997. Uddevalla före Uddevalla. Årsbok Bohuslän 1997. Bohusläns hembygdsförbund. Uddevalla.
- Kindgren, H. & Cullberg, C. 1998a. Arkeologisk undersökning Stenåldersboplats 157, Uddevalla socken och kommun. Bohusläns museum Rapport 1998:1.
- Kindgren, H. & Cullberg, C. 1998b. Arkeologisk undersökning, Uddevalla 69 A, Kuröd 4:35, Uddevalla socken och kommun. Bohusläns museum Rapport 1998:6.
- Kindgren, H. & Cullberg, C. 1998c. Arkeologisk undersökning, Uddevalla 69 B, Kuröd 4:35, Uddevalla socken och kommun. Bohusläns museum Rapport 1998:7.
- Kulturmiljövårdsprogam Uddevalla kommun 2002.
- Neminen, J. 2021 Boplatser vid Uddevallasundet för 11 000 år sedan. Arkeologerna – Statens historiska museer. Rapport 2021:137
- Nordqvist, B. 1996. Senpaleolitikum och mesolitikum vid Uddevallasundet. Arkeologisk förundersökning av fornlämning Raä 71 m.fl. och inventering inom BjörbäckGräskärrs industriområde, Uddevalla/Bäve socken, Uddevalla kommun, Bohuslän. Riksantikvarieämbetet, UV Väst. Internrapport 1996
- Ortman, O. 2021. Samneröd – Spår av händelser vid Uddevallasundet. Bohusläns museum rapport 2021:28.
- Sveriges geologiska undersökning. Sevärd geologi, Skalbankarna i Uddevalla.
- Uddén, J. 1997. Uddevalla och den biologiska mångfalden. I: Bohuslän årsbok 1997. Utgiven av Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museum. Uddevalla.
- Uddén, J. 2002. Natur i Bohuslän. I: I Bohuslän årsbok 2002. Utgiven av Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museum. Uddevalla.
Vill du veta mer?
Visste du att
- Spåren vi hittar på de allra äldsta stenåldersboplatserna är egentligen resterna efter en eller flera korta strandhugg. Man återkom regelbundet till området men kanske inte alltid till samma plats.
- Snäcksskalstriangeln är en vandringsled som tar dig genom tre olika skalgrusområden i Uddevalla, naturreservaten Kuröd vid Skalbankarna, Bäveån Nedre och Ramseröd. Leden är 16 kilometer lång och tar ungefär 4-6 timmar att vandra runt. https://www.uddevalla.se/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/vandringsleder/snackskalstriangeln.html
Ur våra samlingar
I våra samlingar har vi många fotografier från Skalbankarna. Här kan du se några exempel. Du kan se fler på Digitalt museum.

SM Motocross på Kuröd i Uddevalla den 6 september 1959. Foto Arne Andersson. Bohusläns museums samlingar.

Snäckskalsbankarna vid Kuröd. Foto Maria Lundbäck 1920-tal. Bohusläns museums samlingar.

50-literssäck av brunt kraftpapper för hönsfoder av snäckskal. Tryckt text: DIAMANTSKAL, BRÖDERNA STEENE A-B, UDDEVALLA. Bohusläns museums samlingar
Att se på museet
Besök Skalbanksmuseet och skalbankarna. Museet är öppet sommartid, skalbanksområdet är öppet året runt.
Informationsfolder om Skalbankarna.
Du kanske även är intresserad av
Spår efter de första människorna i Uddevallatrakten (Artikel)
Stenålderns skafferi (Artikel)
Stenålderns bostäder (Artikel)
Film med biologen Jan Uddén som berättar om hur Skalbankarna bildades, om snäckskalsindustrin och om djur- och växtlivet idag. Uddevalla skalbankar. En film skapad av Uddevalla filmförening.
Istiden…nära havet vill jag bo. En animerad film om hur den senaste inlandsisen i Skandinavien smälte bort och landet började resa sig. Sveriges geologiska undersökning. https://www.youtube.com/watch?v=W8l0E-qE3VA
Kommun
UddevallaArtikeln skapades: 30-04-2023