Laddar Evenemang
Vikingatiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

tisdag 5 mars 17:30 - 18:45

Föredrag: Västkustens öl- och mjödtraditioner från järnålder till 1600-tal

Arkeobotaniker Jens Heimdahl berättar om ölets historia.Vill du veta mer om öl och det mytomspunna mjödet? Var det vikingarnas livselixir? Då är det här föredraget för dig!

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 17.30–18.45
Entré: Föranmälan biljett 50:- via nortic.se eller museets reception

Öl och mjödtraditioner

Öl och mjöd spelade i äldre skandinavisk religionsutövning en central roll som dryck som man samlades runt och som ett socialt kitt. Längst den svenska västkusten finns spår av säregna bryggeritraditioner med anor från järnåldern!

Det finns inte så mycket nedskrivet kring den här spännande dryckeskonsten. Det vi vet från skriftliga källor rör främst handel med importerad öl under medeltiden och senare. De inhemska lokala bryggeritraditionerna kan man spåra genom arkeologi. Genom att analysera fynd av avsilade bryggerirester. I regionen dominerade porsen längre över humlen än någon annanstans i Europa, och vi kan också hitta spår av andra ingredienser som bär och älggräs.

Spåren av hushållens bryggning vittnar om ett kvinnohantverk som i hög utsträckning fallit i glömska.

Om föredragshållaren:

Jens Heimdahl är kvartärgeolog med inriktning mot arkeobotanik, verksam vid Statens historiska museer.

Föranmälan:

Tips provningspaketet!

Denna programpunkt är endast ett föredrag med frågestund från ca 1730-18.45.

Vill du hellre köpa biljett till en paketupplevelse med både detta föredrag och ölprovning så går du till det här eventet: Länk till dryckesprovningspaketet. 

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Se fler programpunkter på temat vikingatiden här.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.