Laddar Evenemang
Vikingatiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

tisdag 5 mars 17:30 - 20:30

Dryckesprovningspaket: öl och mjöd från då till nu!

Redan nu kan du gå in och köpa biljett till en helkväll med med historiskt föredrag och dryckesprovning. Kan samtidens öl matcha vikingarnas livselixir?

Plats: Spisrummet
Tid: kl. 17.30–20.30
Entré: Föranmälan biljett 250:- via nortic.se eller museets reception

Föredrag och dryckesprovning

Välkommen till en kväll med föredrag och dryckesprovning.

Vi börjar kvällen i stenåldern och tar oss vidare till 1600-talet med hjälp av arkeobotaniker Jens Heimdahls föredrag. Han berättar om öl och mjöd och om att det finns spår av säregna bryggeritraditioner med anor från järnåldern här på västkusten!

Efter en liten bensträckare tar vi som bokat detta paketet oss vidare in till Spisrummet. Här har sommelier Julian Sohlberg dukat upp med spännande drycker. Hans provning befinner sig i samtidens drycker men de är noga utvalda utifrån Heimdahls historiska resa. Kanske kan vi hitta smaker idag som matchar det vikingarna drack långt tillbaka i tiden?

Om dryckesvärden för kvällen

Julian Sohlberg driver Slussens pensionat på Orust. Han verkar ha ett par extra smaklökar och är en fena på att förmedla smakupplevelser på ett trivsamt sätt. Julian är utbildad sommelier och har många års erfarenhet av att skapa dryck- och matupplevelser. Han har ett extra stort intresse för naturliga jäsprocesser och småskaliga produktioner.

Program

  • 17.30-18.30 Föreläsning med arkeobotaniker Jens Heimdahl i Hörsalen
  • 19-20.30 Dryckesprovning i Spisrummet

 

Föranmälan:

Är du endast intresserad av föredraget så följer du den här länken iställlet. 

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Se fler programpunkter på temat vikingatiden här.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.