Tidigare utställning

Hjärtats rum

3 juni 2017 - 5 november 2017

Plats: Bävehallen och Nedre galleriet (första våningen)

Hjärtats rum

Hjärtats rum invigs den 3 juni av Bob Hansson, estradpoet och författare till boken: Kärlek-hur fan gör man? I utställningen får du njuta av det underbara och härliga med kärleken men också det som kan vara komplicerat och utmanande. Vi visar hjärtan av olika konstnärer Gunilla Skyttla, Leo Pettersson, Lars Hansson och Stefan Ahlenius. Bröllopsklänningar från Bohuslän, fästmansgåvor och bröllopsgåvor, kärleksbrev skrivna av Evert Taube mm. Hjärtats rum visar också 15 grafiska bilder med erotiska motiv – en meditation i ord och bild över Höga visan, med ett makt-och normkritiskt syfte, gjorda av prästen och bildkonstnären Kent Wisti.

En utställning om kärlek – varför?

Jo, för att vi behöver det. Bohusläns museum öppnar en utställning där man får gotta sig i det underbara och härliga med kärlek. Kärleken till ett barn, en nära vän, en förälder, en partner.

I världen och runtomkring sker mycket jobbigt och tungt, men störst av allt är kärleken. Hjärtats rum vill fylla människor med kärlek som gör oss lyckliga, fyllda av livsglädje, energi, ödmjukhet och respekt. Hjärtats rum är en utställning som utgår från varje människans behov och längtan efter kärlek.

Men kärleken kan också vara komplicerad och fylld av hinder och svårigheter. Det kan handla om kärlek mellan människor av samma kön, kärlek mellan människor från olika religioner eller olika samhällsklasser.

Att besöka utställningen Hjärtats rum är en vandring genom kärlekens olika former: eros, den erotiska kärleken, agape, den oegennyttiga, philia, kärleken till barn, familj, nära vänner. Det är en vandring från heta kyssar, pirrande förälskelse, vetenskapliga förklaringar, när kärleken utmanar sin omgivning gällande rådande normer och fördomar. Vandringen leder dig in i intimitetens rum, vårt behov av beröring, som vi kanske får alldeles för lite av. I en utställning om kärlek där finns givetvis bröllopet, 47 000 par lovar varje år att älska varandra i nöd och lust. Äktenskapet som förr reglerade makt, ägande och moral ser vi idag i Sverige främst som ett kärlekskontrakt och en manifestation för ömsesidig kärlek.

Den stora utmaningen, den dagliga kärleken, den kärlek som ger trygghet och vila, hur gör vi för att hålla den vid liv?  Den kanske slocknar när vi struntat i den andres intressen och behov och bara varit upptagna av det egna jaget. Så en dag tar det slut och då är det smärtsamt eller en enorm lättnad, kanske inte för barnen som skall flytta mellan sina föräldrar eller så är det skönt att slippa höra bråket. Men oavsett orsak så kan det som tar slut öppna för något nytt, något som känns bättre eller så finns såret kvar länge. Hur går vi vidare? Enligt statistiken är svenskarna näst bäst i Europa på att inleda förhållanden på Internet. Det är lika vanligt att vi hittar en partner via nätet som genom vänner.
Foto par på parkbänk. Foto ur museets samlingar, 1935-1950-tal. Fotograf: Viktor Lundgren.
Kvinna och man sitter på en bänk och betraktar den bohuslänska skärgården. Omkring 1940. Ur Bohusläns museums samlingar. Fotograf: Viktor Lundgren.                      

Mer om utställningen

I Hjärtats rum möts besökaren av valda spår av kärlek. Stort och smått, lätt och svårt. Kärleksspelet Sanning och konsekvens går som en röd tråd genom utställningen.  Det är aldrig försent att bli Mästare i kärlek.

Ett helt rum fyllt av hjärtan

I det medeltida Europa slogs det fast att känslor och kärlek sitter i hjärtat. Men de medeltida européerna var inte först med den tron. Även i det gamla Egypten 3000 f Kr ansågs att människans själ satt i hjärtat.

Vid balsamering av döda behölls hjärtat för att ge den avlidna tillträde till dödsriket.  Tron att kärleken och själen finns i hjärtat har delats av stora delar av världen men inte alla. I Japan tros själen finnas i människans hals.

Vi fyller ett helt rum i utställningen med hjärtan av olika konstnärer. Hjärtat var oerhört centralt för Kalmarkonstnärinnan Gunilla Skyttla, hon skapade hjärtan i mjuka material genom hela sitt konstnärskap:

” I hjärtat ryms allt som är viktigt. Det är livsnödvändigt och håller livet vid liv.  Hjärtat är broar till andra människor.  Nyckeln till kärlek. ”

Även skulptörerna Leo Pettersson och Lars Hansson, med ateljéer i Bohuslän bidrar med hjärtan, av granit.

hjartats-rum-hjarta

Hjärta av Gunilla Skyttla. Fotograf: Rolf Lind. Privat ägo.

Evert Taubes kärleksbrev

En man som levt med sin hustru i 40 år gav rådet: För att kärleken ska hålla är det viktigt att säga fina ord till varandra. Den person som verkligen kunde skriva kärleksfullt var Evert Taube. Under bland annat sina långa perioder på Ängön i Bohuslän skrev han mängder med brev till sin hustru Astri, fyllda av kärleksförklaringar. Breven börjar med; Älskade blåklint! Konvalj och Ros! I utställningen finns även brev skrivna till sångmön Siv Sjöstrand på Otterön till vilken han tillägnade visan: En solig morgon.

Mangelbrädor och klappträn

Idag är det självklart att gifta sig av kärlek i Sverige. Om man gifter sig överhuvudtaget.
I gamla tider kunde ofta giftermålet vara ett sätt att reglera och överföra egendom och makt. Att ge något fint till den man tycker om känns naturligt, längre tillbaka var gåvorna viktiga för att visa allvaret i känslorna. Men vem skulle idag komma på att ge ett klappträ, eller en mangelbräda till sin älskade? Att på bröllopet få klä sig i en väldigt vacker klänning är många kvinnors dröm. I Bohuslän var den svarta brudklänningen som kunde återanvändas på söndagar, vanlig in på 1900-talet.

Kent Wistis KYSS

Sexuell intimitet kan vara het och ångande. Öm och förtrolig. Eller något helt annat.
För att våga lämna ut sin åtrå krävs kommunikation och tolerans. För att komma dit måste du ge dig hän, blottlägga dig själv och ditt hjärta. Det gör oss sårbara. Den som delar sin lust, sina önskningar, drömmar och rädslor med en annan människa satsar sig själv för den fantastiska lyckan att bli mottagen och bekräftad av någon man älskar.

I Hjärtats rum visas också ”KYSS” som är en meditation i bild och ord över Höga visan. Femton grafiska blad med erotiska motiv, och ett norm- och maktkritiskt syfte, skapat av Kent Wisti, präst, bildkonstnär med texter av Maria Küchen, poet, författare och kulturskribent. Bilderna är sensuella, erotiska och laddade. Det är queer och genusfluiditet.

hjartats-rum-tva-tjejer-i-strahatt-2
Ester Helgesson och Ingrid Olsson sitter i en skogsbacke, Kapelle, Uddevalla, den 17 maj 1914. 
Ur Bohusläns museums samlingar. Fotograf: Curt Ranholm.

” Det är egentligen mycket enkelt att fylla livet med kärlek: om du vill ha mer kärlek, ge mer kärlek. ” Deepak Chopra

För mer information: Sofie Henryson, utställningsproducent, Hjärtats rum, 0522-656523, sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

Invigning

Lördag 3 juni 13.00. Bob Hansson, estradpoet, författare och föreläsare, inviger.

Guidade visningar i utställningen

Tisdagarna 17 oktober och 31 oktober kl 13.00.

Övriga aktiviteter

Lördag 3 juni 15.00 Föreställningen  Kärlek – hur fan gör man?  Bob Hansson
Lördag 2 september 13.00 Hellmans drängar sjunger kärlekssånger
Sommarvisning i museets utställningar med fokus på Hjärtats rum 13 juni 13.00, 21 juni 15.00, 28 juni 15.00, 29 juni 13.00, 4 juli 13.00, 6 juli 13.00, 11 juli 13.00, 13 juli 13.00, 18 juli 13.00, 20 juli 13.00, 25 juli 13.00, 27 juli 12.00, 1 aug 13.00, 3 aug 15.00
Hjärtats Bio – fem kärleksfilmer visas i höst – se alla fem för 200:-:
Lördag 20 augusti 15.00 Circumstance
Onsdag 20 september 18.00 En kärlekshistoria
Torsdag 5 oktober 18.00 Saawariya
Lördag 14 oktober 15.00 Vi som älskade varann så mycket
Lördag 28 oktober 15.00 Romeo + Juliet
Torsdag 12 oktober 17.00 Hur får man kärleken att hålla? Föreläsning med Barbro Lennéer Axelson.
Måndag 23 oktober 17.00 Gud, kärleken och konsten – om att visa det allra innersta. Maria Küchen samtalar kring tro, sexualitet och kyrkan.