Utställning

Normal!

11 februari 2017 - 11 mars 2017

Plats: Hyllan

Normal!

Normal! är en mindre fotoutställning med porträttbilder som speglar livskvalitet hos barn och vuxna med funktionsvariationer. Utställningen vill väcka frågor om normalitet och mänskligt värde.

Vem är normal när alla människor är olika?

Välkommen till en utställning om människor som berör och berikar. Människor som kanske inte kommer att födas i framtiden om vi inte stannar upp och funderar vart vi är på väg och varför. Människor som väcker känslor och sprider glädje. Människor i i grunden lika dig och mig. Utställningen skildrar några av alla de människor som lever ett rikt liv med en funktionsvariabel i Sverige i dag och består av porträttbilder som speglar livskvalitet hos några av dessa.

Vem får leva? Vem får inte?

Utställningen ”Normal” tillför ett viktigt perspektiv på fosterdiagnostik. Utställningen vill väcka frågor om vad som går förlorat om vi inte hanterar utvecklingen inom fosterdiagnostik på rätt sätt.

Fosterdiagnostik introducerades i Sverige redan på 1960-talet. Genom fosterdiagnostik kan gravida få reda på om fostret i magen har vissa avvikelser eller sjukdomar. Idag kan vi upptäcka fler avvikelser tidigare under graviditeten. I Danmark kan gravida ta ett blodprov som kan visa om fostret har Downs syndrom. 98 % av dem som får beskedet att deras barn har Downs syndrom väljer abort. Fortsätter minskningen i samma takt så beräknas det sista barnet med Downs syndrom att födas i Danmark under 2030-talet. Vill vi gå samma framtid till mötes som Danmark? Har alla en framtid eller inte?

Producenter

Utställningen är skapad av Lena Koller och Cecilia Gustafsson. Lena Koller bor i Stockholm och har under många år kontinuerligt ha arbetat med hög kvalitet och konstnärlighet. Cecilia Gustafsson lever med sin familj i Åhus i Skåne. Hon har tre barn; tvillingarna Saga och Noel och dottern Disa. När Saga föddes med en utvecklingsstörning och funktionsnedsättning öppnades en helt ny värld för familjen och närstående där ödmjukheten inför livet och allas lika värde fick en helt ny innebörd.

cecilia-gustafsson-med-dottern-saga

 Cecilia Gustafsson med dottern Saga

photographer-lena-koller

Lena Koller, fotograf sedan 1986

 

Varmt välkomna på invigning av utställningen lördagen den 11 februari kl 13.00
Producent Cecilia Gustafsson och fotograf Lena Koller medverkar.
Musik med Ann-Christin Fredriksson, Thomas Knutsson och Åke Andersson.
Programverksamhet i samband med utställningen (se även relaterade länkar nedan):
25 februari lördag 13.00 Dansföreställning Moss – a performance practice
1 mars onsdag 19.00 Föreläsning med Jonas Helgeson
8 mars onsdag 13.00 Visning av utställningen
11 mars lördag 14.00 Svempas Svänggäng som spelar upp till dans.