Tema: 1808-1921
Tema: 1808-1921 Bilden av Bohuslän och vägen mot folkstyre
Vi fortsätter vårt jubileumsår med perioden 1808–1921. Fiske, sjöfart och båtbyggeri blir viktiga näringar. Smugglare, krogar och handelshus skymtar ute vid kusten och den släta graniten blir till gatsten och välhuggna gravstenar. Med ångbåt kommer sommargästerna till havsbadorterna för salta bad och nyttig luft. För den mest omtyckta av århundradets svenska författare Emelie Flygare Carlén har gjort Bohuslän känt långt utanför nationens gränser. Trots att schartauanismen motverkar föreningsliv och nöjen, spirar en folkrörelse som kämpar för lika rösträtt. Fundera på periodens heta fråga: Vilka rättigheter är viktiga för dig?
Programpunkter
Historiekväll: 1808-1921
Torsdag 14 november Kl. 17.00-19.30
En stämningsfull helkväll för alla sinnen med mingel, historisk livemusik, samtal och reflektion över perioden 1808–1921. Vi samtalar med kvällens expert, författaren och filmproducenten Bodil Tingsby.
Film: Emelie – Sveriges främsta författare
Fredag 15 november Kl. 12.00- 13.30
Bodil Tingsby presenterar och visar filmen om författarinnan Emilie-Flygare-Carlén.
Familjelördag: Skriv på gammeldags sätt!
Lördag 16 november 11:00-13:00
Kom till verkstan och prova på att skriva med gåspenna, stiftpenna och bläck! Forma bokstäver, skriv ord eller gör vackra anfanger och dekorationer.
Temadag: Bohuslänsk maritimhistoria
Lördag 16 november Kl. 11:00-14:00
Välkommen till en lördag med olika perspektiv på den bohuslänska maritimhistorien. Det blir två program: först tolkar Anders Gunnarsson skalden Fredrik Nycander i ord och ton och därefter visar Ingalill Andreasson bilder och berättar om spännande kvinnoöden längs kusten.
- 11.00-12.00 Anders Gunnarsson: Om Nycander.
- 13.00-14.00 Ingalilla Anderasson: ”Töser ville jag inte ha”
- Hela programmet kostar 50 sek per person, om du bara vill gå på ett av eventen är det samma pris och samma biljett. Du bokar din plats via länken här eller i Museets butik.
Föredrag: Schartauanismen och kvinnorna
Tisdag 19 november Kl. 18.00-19.00
Hur kom det sig att en rörelse som en gång lockat många kvinnor och kritiserats för att störa samhällsordningen blir en etablerad och strikt kyrkoriktning starkt förknippad med det karga Bohuslän? Museets antikvarie Helene Carlsson berättar om livet, inte minst för kvinnorna, i schartauanismens Bohuslän.
Föredrag: Axel Emanuel Holmberg och arkeologins genombrott
Torsdag 21 november Kl. 12:00-13:00
Under 1800-talet sker det vetenskapliga genombrottet. En av pionjärerna är prästen och fornforskaren Axel Emanuel Holmberg i Bohuslän. Museets arkeolog Oscar Ortman berättar om hur intresset för gravar, hällristningar och boplatser ökar under 1800-talet och om personerna som är ledande inom den tidens arkeologi.
Föredrag: Vatten till nytta och nöje
Tisdag 26 november 18:00-19:00
Om havskurorter i Bohuslän. Regina Cederfeldt, Bohusläns guider och Sofie Henryson, utställningsproducent, Bohusläns museum, berättar om de större havskurorterna i Bohuslän under 1800-talet fram till början av 1900-talet. Om hälsobrunnarna, badgästerna, badhusen, behandlingarna, lokalbefolkningen och societetslivet.
Föredrag: Resa i ett granitpussel
Torsdag 28 november Kl 18.00-19.00
Karin Askberger berättar om den bohuslänska granitindustrin utifrån konstnären Ulrika Malms illustration till Granitpusslet som bygger på hundratals bilder med anknytning granitens historia.
Föredrag: Rösträttskämpar från Bohuslän
Tisdag 3 december Kl 12:00-13:00
Välkommen på en föreläsning om jakten på de bortglömda rösträttskämparna i Bohuslän. Jienny Gillerstedt, samtidsarkeolog, berättar om hur kampen för kvinnlig rösträtt såg ut i Bohuslän för 100 år sedan. En föreläsning om mod, demokrati och jämställdhet.
Visningar i Uställningen Historien om Bohuslän
Välkommen på visning av utställningen Historien om Bohuslän del II, från 1536 till nutid!
Denna utställning är ett spännande familjeäventyr där du får ta del av omvälvande ögonblick och gripande människoöden. Det är under den här perioden, från 1536 fram till 2024 som Bohuslän blir svenskt, då de stora sillperioderna bidrar till stunder av stor rikedom, där kvinnor får sätta livet till i häxprocesserna och där slutligen tar det definitiva steget från kungamakt till folkstyre och allmän rösträtt för alla.
Visning av uställningen
Mer om 1800-talet
Vill du veta mer om 1800-talet i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.
Historien om Bohuslän
Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här (länk)