Hilma Svedals Alaska
På Nord-Långö i Strömstads norra skärgård finns ett fantastiskt byggnadsverk från början av 1900-talet. Här finns också en spännande historia om en kvinnas äventyrliga guldgrävarliv i Amerika och hennes starka skapandekraft.

Vindarnas tempel är en av många märkvärdiga byggnader på Hilmas Alaska. Foto Kristina Lindholm, Bohusläns museum år 2023.
Historia
Platsen
Nord- Långö ligger i Strömstad skärgård, 20 minuters båtfärd i nordvästlig riktning från Strömstad hamn. Ön är en långsmal bergsrygg i granit, drygt 2 km lång och 700 meter bred som skiljs från fastlandet av Långörännan. Idag är ön är ett naturreservat, här finns vandringsleder och i öns norra spets ett bronsåldersröse. Och mitt på öns östra sida ligger byggnadsverket Alaska.
Fiskardottern från Syd-Hällsö
1870 föddes Hilma Carlsson-Wunsch i Strömstad. Hon var den äldsta av sju systrar och hade tre äldre bröder. Hela familjen bodde med havet som granne på Syd-Hällsö, väster om Nord-Långö. De livnärde sig bland annat på fiske och utökade sina fiskerättigheter genom att förvärva Nord-Långö där de också hade betesdjur och odlingar på öns marker.
Som ung lärde sig Hilma att ro och segla, sköta om djur och att sy och brodera för att kunna hjälpa till med hushållsarbete och med familjens fiske. Hon arbetade också på ett sillsalteri och studerade en tid på folkhögskola. När Hilma var 26 år bestämde hon sig för att emigrera till Amerika.

Hilma Svedal fotograferad på Alaska, Nord-Långö. Fotograf okänd. Svenskt Porträttarkiv.
Hilmas guldgrävarliv
Hilma gjorde som en miljon andra svenskar kring sekelskiftet 1900. Hon emigrerade till Amerika och reste som tredjeklasspassagerare med SS Norway från Kristiania (nuvarande Oslo) 1897 till New York. Först arbetade Hilma som hembiträde hos olika familjer under fyra år. Sedan for hon västerut med tåg till Sacramento och vidare med diligens till Portland i Oregon. Hilma fortsatte sin resa till Klondike och Alaska med tåg, med hjulångare och till fots. Där det skulle finnas guld att hitta!
Hilma stannade i Alaskas kalla vildmarker i 12 år. Ibland gav hon sig ut på långa vandringar med sitt gevär som enda sällskap och ibland slog hon läger i guldgrävarcamper där hon ofta var den enda kvinnan. Hon arbetade som kokerska åt andra guldgrävare och grävde även själv efter guld. Under tiden i Alaska träffade Hilma guldgrävaren John Svedal som kom från Trondheim i Norge. Hilma och John gifte sig 1912.
Alaska i Bohuslän
Hemma i Bohuslän hade Hilma fått ärva en del av Nord-Långö efter sin far och 1925 reste hon och John dit. De slog upp ett tält på ön och bodde som de gjort i Alaska. John längtade snart tillbaka till guldgrävarlivet och återvände till Alaska. Hilma stannade kvar och började bygga upp sitt eget Alaska på Nord-Långö.
Den första byggnaden som Hilma konstruerade var en liten bostad i sten som kallas ”Igloon”. Snart fylldes området av träbyggnader och sagolika konstruktioner i sten, snäckor och cement vilka fick fantasifulla namn som värdshuset ”Golden Inn” och ”Vindarnas tempel”. Med stark vilja och ingenjörskonst skapade Hilma broar, terasser, urnor, valv, utsiktspunkter och sittplatser i den sluttande marken. Trädgården fylldes med exotiska växter, körsbärsträd och björkar.

Golden gate-bron på Hilmas Alaska. Foto: Daniel Lindskog år 2023.
Sommaren 1930 stod trädgården klar. Då tog Hilma en paus i byggandet och hälsade på sin syster Justina i San Francisco. Kanske hämtade Hilma inspiration till sin egen Golden Gate-bro där?
Hilmas Alaska blev ett besöksmål för turister redan på 1940-talet. Månskensturer med dragspel och dans lockade många under sommartid då fiskare skeppade ut besökare från Strömstad. Efter andra världskriget sålde Hilma Alaska till sin brorsson som fortsatte att driva verksamheten. Hilma dog 1962 och begravdes på Skee kyrkogård. På hennes gravsten står orden ”Don´t worry”.

Hilma Svedals gravsten på Skee kyrkogård.
Besök Alaska online
Följ med på ett filmat besök till Hilma Svedals Alaska tillsammans med Helena Lantz från Selins charter och Kristina Lindholm och Christina Toreld från Bohusläns museum.
Tillgänglighet
Hilmas Alaska ligger i på Nord-Långö i Strömstads norra skärgård, cirka 20 minuters båtfärd från Strömstad. Ön nås med egen båt eller med hyrbåt. Sommartid kör Selin charter fasta turer från Norra hamnen i Strömstad till Alaska med skärgårdsbåten M/S Sara.
Alaska är byggt i naturmiljö, bland berg och sluttningar i början på 1900-talet och tillgängligheten varierar därför. Från 30 juni 2024 finns ledstänger på vissa delar i trädgården.
På Nord-Långö finns vandringsleder längs smala stigar i bergig terräng. Från bryggan vid Alaska i öster till badstranden i väster är det cirka 600 meter. Norrut från bryggan leder en 2,5 kilometer lång rundvandring till öns norra spets där det finns ett bronsåldersröse.
Källor
- Dave, Göran. Hämtad 2023-01-03. Hilma Svedal, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. www.skbl.se/sv/artikel/HilmaSvedal.
- Overland, Viveka. 1994. Utflykter till Din historia. Bohusläns museums förlag
- Strömstad kulturmiljöprogram. 2022. Miljö 19 Hilma Svedals Alaska
Vill du veta mer?
Visste du att:
- Hilma Svedal rodde själv runt med sin eka och hämtade lämpliga stenar till sitt byggnadsverk som hon fogade ihop med cement. Cementen köpte hon i Strömstad och rodde över till Nord-Långö. Det sägs att hon kunde bära en 50 kilos-säck under varje arm.
- Efter att Hilma sålt sitt Alaska så brann delar av det ned, det började förfalla och vissa delar revs. Rivningen stoppades och under 1990-talet byggdes Alaska upp igen.
- Nord-Långö är ett naturreservat som bildades 1976 för att vårda och bevara ett stycke nordbohuslänsk skärgårdsnatur och för att allmänheten ska ha tillgång till bad- och strövområden.
Ur våra samlingar
I Bohusläns museums fotosamling finns många vykort från Alaska. Några kan du se på Digitalt museum, sökord: Alaska
Du kanske även är intresserad av
- Hilmas Alaska Alaskas officiella hemsida, framtagen inom det EU-finansierade Leader-projektet Alaska 2.0.
- En podd från Strömstad kommun om Strömstads nutidshistoria där Helena Lantz från Selin charter och Hilmas släkting Ingela Wunsch samtalar om Hilma Svedal och där Hilmas egen röst hörs från gammal inspelning. https://sites.libsyn.com/398315/2-hilma-svedal
- Calla Curman och Stångehuvud, artikel
- Emelie Flygare-Carlén och västkustromanen, artikel
- Idefjordsvallen, artikel
← Tillbaka till sökresultat