Laddar Evenemang
Vikingatiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

torsdag 7 mars 12:00 - 13:00

Samtal: Bohuslän i de isländska sagorna

Vad kan vi egentligen veta om Bohuslän utifrån den isländska sagalitteraturen?  Antikvarie Helene Carlsson samtalar med litteraturvetaren och översättaren Gunnar D. Hansson och adjunkten och Bohuslänguiden Emma Östmann om området Ranrike eller “österut i Viken” som Bohuslän kallas i den isländska sagalitteraturen. 

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 12.00–13.00
Entré: Fri entré

Den isländska sagalitteraturen

I den isländska sagalitteraturen kallas området som senare blev Bohuslän för Ranrike eller Viken. Synen på de isländska sagorna har under lång tid varit splittrad. Tidigt läste man sagorna okritiskt och såg dem som rena historiska källor. När källkritiken slog igenom under 1900-talets första hälft blev den isländska sagalitteraturen ofta betraktade som ren fiktion utan historiskt källvärde, eftersom de var nedskrivna långt efter den tid de skildrade. Historikerna var dock inte eniga, utan vissa ansåg att dessa berättande källor kunde innehålla en kärna av historisk sanning. Var står forskningen idag? Och vad kan vi egentligen veta, utifrån denna litteratur, om Bohuslän?

Välkomna till ett samtal om Bohuslän i den isländska sagalitteraturen.

Gunnar D Hansson

Gunnar D Hansson  är bland annat  författare, översättare och docent i litteraturvetenskap. 2014 medverkade han i utgivningen av Islänningasagorna (fem band) och 2021 vid redigeringen av  av Sturlunga saga (tre band).

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Se fler programpunkter på temat vikingatiden här.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.