Laddar Evenemang
Vikingatiden

Detaljer

torsdag 29 februari 17:00 - 19:30

Historiekväll: Vikingatiden (FULLBOKAD)

En stämningsfull helkväll för alla sinnen om vikingatiden med mingel, historisk livemusik, samtal och reflektion. Vi samtalar med kvällens expert professor Björn Bandlien från Norge om det sensationella fyndet av ett vikingaskepp i Gjellestad, en mil norr om den svenska gränsen.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 17.00–19.30
Entré: Fri entré, föranmälan krävs 0522 656501, biljett hämtas ut senast 16.30 samma dag

Om historiekvällen

Välkommen till en riktig helkväll med fokus på vikingatiden.

Om du är nyfiken på Bohusläns historia är detta något just för dig. Genom mingel, historisk livemusik, sketch, kulturinslag och expertsamtal kommer du få en glimt av vikingatiden i Bohuslän. Det blir en omväxlande och stämningsfull kväll med ett unikt program som vi hoppas ger mersmak.

Vi samtalar med vår inbjudne expert, professor Björn Bandlien från Norge, om det sensationella fyndet av ett vikingaskepp i Gjellestad i Östfold, strax intill E6 en dryg mil norr om svenska gränsen. Naturligtvis får du även möjlighet att ställa frågor.

Så missa inte vår historiekväll om vikingatiden den 29 februari kl 17.00. Detta är den tredje historiekvällen i en serie av 10 kvällar under museets jubileumsår 2024, då vi guidar dig genom den bohuslänska historien, allt från äldsta stenåldern fram till nutid.

Kom som du är och ta med dig lite nyfikenhet. Historiekvällen är gratis.

Praktisk information

Boka plats

  • Fri entré, föranmälan krävs. (FULLBOKAD)
  • Du behöver förboka din biljett för att vi ska kunna garantera att du kan delta under kvällen.
  • Boka din biljett via museets reception på telefonnummer 0522 65 65 01, (telefontider under museets öppettider).
  • Biljetten måste hämtas ut senast 16:30 den 29 februari, annars kan din biljett bli släppt till någon annan.
  • Blir du sjuk eller får förhinder, ring så snart du kan till museets reception på telefonnummer 0522 65 65 01, (telefontider under museets öppettider) så att din biljett blir fri till någon annan.

Stort tack för hjälpen – vi har ett hårt tryck på biljetterna inför varje Historiekväll och vill att så många som möjligt ska få en plats. Det är jätteroligt att så många är kunskapstörstande!

Program

  • 17.00 Mingel med mindre tilltugg inspierat av vikingatiden.
  • 17.30 Programmet börjar.
  • 19.30 Programmet är slut.

Nästa historiekväll

  • Från den 29 februari kommer det även vara möjligt att boka biljett till nästkommande historiekväll den 21 mars som handlar om Tidig medeltid.

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Här kan du se fler programpunkter på tema vikingatiden.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.