Professor Kerstin Gunnemark berättar om sommarliv i Bohuslän. Om drömmar, minnen, boende och generationsskiften.
Föredrag: Sommarliv – om minnen, boende, och generationsskiften
Om föredraget
Vintertid närs drömmar om kommande sommar. Att återvändandet till samma platser är betydelsefullt, för många. Var och hur man väljer att bo, har följt trender och samhällsförändringar under de senaste hundra åren. Allt fler sommarbostäder har gått i arv och husen utgör ofta navet i släktgemenskapen. Förhandlingar om bevarande och förnyelse, visar även på individers emotionella investeringar i sommarpräglade miljöer, varav Bohuslänskusten är ett tydligt exempel.
Om Kerstin Gunnemark
Kerstin Gunnemarks forskning rör boende, minnen och kulturarv. Hon har särskilt intresserat sig för 1950-talet men också förändringar som skett från början av 1900-talet fram till idag, såsom i böckerna ”Sommarliv” (2016) och ”Villaliv i Ekebäck” (2022)
Tema: 1921-nutid Världens modernaste land
Vi avslutar vårt jubileumsår med perioden 1921-nutid.
En ny tid bryter in. Semester blir en rättighet och trots en tilltagande avfolkning lever kustsamhällena upp sommartid. Semesteranläggningar, barnkolonier, sommarstugor och tältplatser byggs vid kusten. När kriget stänger gränsen flyr många hit från Norge. Nu hotas havet och klimatet, men skärgården fortsätter att älskas av många. Fundera på periodens heta fråga: Har vi alla samma rättigheter och skyldigheter?
Här kan du se fler programpunkter på temat 1921-nutid (länk)
Här kan du se programpunkter under vår Finalhelg med historisk marknad den 7-8 december.
Mer om 1900-talet
Vill du veta mer om 1900-talet i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia (länk)
Historien om Bohuslän
Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här