Laddar Evenemang
Vikingatiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

fredag 1 mars 12:00 - 13:00

Föredrag: Om vikingatiden och skeppet i Gjellestad

Professor Björn Bandlien berättar om vikingatiden med fokus på Gjellestad i Norge där man 2018 gjorde ett sensationellt fynd av ett vikingaskepp.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 12.00–13.00
Entré: Fri entré

Gjellestadskeppet

Rester av vikingaskeppet upptäcktes 2018 under marken i det som var kvar av en gravhög. Gjellestad ligger i Norge en mil norr om svenska gränsen i Haldens kommun.
Här kan du läsa mer om fyndet gjellestadskeppet.

Illustration med ett vikingaskepp utan segel delvis nedgrävt i ett omgivande grönt landskap med gravkullar.

Illustration: Kulturhistorisk museum, Oslo.

Viken

Området runt Oslofjorden inklusive nuvarande Bohuslän kallades Viken under vikingatiden. Professor Björn Bandlien ingår i ett forskningsprojekt som med Gjellestadskeppet som utgångspunkt studerar vilken betydelse Gjellestad hade för över 1000 år sedan i Vikenområdet.

Björn Bandlien

Björn Bandlien är professor i historia vid Universitetet i Sørøst-Norge. Hans expertområden är vikingatid- och medeltidshistoria.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Se fler programpunkter på temat vikingatiden här.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.