Laddar Evenemang
Tema: 1721-1808
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

7 november, 2024 18:00 - 19:00

Föredrag: ”I Uddevalla emottogs vi med stor kärlek”

Professor Martin Åberg berättar om 1700-talets herrnhutiska väckelse i Bohuslän.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 18.00–19.00
Entré: Fri entré

Om föredraget

Har du hört talas om kvarteret Herrnhut i Uddevalla? Herrnhutismen är en kristen religiös rörelse som fick genomslag i Sverige från 1740-talet och framåt. I Göteborg fanns en krets av herrnhutare vid 1750-talets början och en grupp troende bildades även i Uddevalla. Mor Palmkrona är ett känt namn i det sammanhanget.

Herrnhutismens bohuslänska historia har ofta kommit litet i skymundan. 1800-talets schartauanska väckelse i Bohuslän har fångat större uppmärksamhet. Något som sällan uppmärksammats är också herrnhutismens betydelse i ett bredare samhällsperspektiv.

Den herrnhutiska rörelsen fick många internationella kopplingar och de troende knöts tidigt samman i ett globalt nätverk. Här cirkulerades bland annat självbiografiska texter, så kallade ’Levnadslopp’. I föredraget ges exempel ur några herrnhutiska självbiografier med bohuslänsk anknytning – från 1700-talet och fram till den siste föreståndaren för den herrnhutiska Brödrasocieteten i Uddevalla, Carl Peter Hellström. Han lämnade staden i slutet av 1840-talet och det var på platsen för kvarteret Herrnhut som församlingen då hade sin lokal.

Foto. Bröstbild av medelåldersman med glasögon som ler mot kameran.

Professor Martin Åberg.

Om föreläsaren

Martin Åberg är professor i historia vid Karlstads universitet samt gästprofessor vid Högskolan i Halmstad. Genom åren har han bland annat medverkat i firandet av Uddevalla stads 500-års jubileum, med boken Uddevalla stads historia 1860-1998. Åbergs senaste bok har titeln Sextio herrnhutiska liv. Självbiografiskt skrivande och individualisering i Sverige 1770-1840

Tema: 1721-1808 Tran, grums och nya tider

1700-talets Bohuslän präglas av enorma, trankokerier, trantunnor för export och mängder med stinkande sillgrums. Landskapet blir allt kalare när skogen blir ved och virke. En guldålder som drastiskt tar slut när sillen försvinner från kusten. Fundera på temats heta fråga: Vilket ansvar har vi för samhället våra barn och barnbarn ska leva i?

Här kan du se fler programpunkter på temat 1721-1808 (Länk)

Mer om 1700-talet

Vill du veta mer om 1700-talet  i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia (länk)

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här (länk)

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.