Laddar Evenemang
Vikingatiden
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Detaljer

lördag 16 mars 11:00 - 14:00

Familjelördag: tema vikingatid

Kom till museet och prova på vikingatida hantverk. Föreningen Hornbore ting visar textiltillverkning - hela vägen från ull till kläder. Erfarna krigare visar vapen, rustning och stridsteknik. Du får även veta mer om vad man åt och drack under vikingatiden. Välkommen till en spännande familjelördag.

Plats: Hyllan
Tid: kl. 11.00–14.00
Entré: Fri entré

Om familjelördagen

Vad är historiskt återskapande? Det innebär att man på olika sätt försöker komma så nära en historisk period som möjligt. Under famljelördagen visar föreningen Hornbore Ting exempel på historiskt återskapande med koppling till vikingatiden. Du kommer kunna se den textila processen från ull till kläder och här testa på utvalda delar.

Erfarna krigare kommer visa vikingatida vapen, rustning och stridsteknik. Du får även känna på våra träningsvapen som har rundade kanter för allas säkerhet.

Eller kanske är du mer intresserad av mat och dryck? Vi kommer att prata om vad vikingarna åt och visa vilka grödor som odlades.

Det finns något för alla att lära sig eller uppleva. Vi utlovar att spräcka en och annan myt kring vikingatiden och människorna som levde då.

Om Hornbore Ting

Hornbore Ting är en förening för hela familjen. Varje år arrangerar vi Sveriges äldsta vikingatida marknad. Utöver marknaden med samma namn arrangerar Hornbore Ting kurser i hantverk, seglingar med våra vikingabåtar och resor till andra historiska marknader för sina medlemmar.

Föreningens syfte är att återuppliva ”Hornbore Ting” och att verka för en social och kulturell samling kring bygdens historia med tyngdpunkt på vikingatid. Bohuslän har under stora delar av historien varit ett gränsland med spännande händelser och vikingatiden är inget undantag. Föreningen är religiöst och politiskt obunden.

Vill du veta mer,  besök www.hornboreting.se

Tema: Vikingatiden

Vi fortsätter vårt jubileumsår med tema vikingatiden. I Vikens vikingatida landskap döljer sig allt från exotiska glaspärlor till monumentala stenskepp. Följ med i tidens handelsresor och plundringståg och möt människor från de isländska sagorna. Fundera på temats heta fråga: hur känns det att vara stämplad som kriminell? 

Här kan du se fler programpunkter på tema vikingatiden.

Mer om vikingatiden

Vill du veta mer om vikingatiden i Bohuslän? Läs mer i Kunskapsbanken Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

Under museets jubileumsår 2024 är vårt tema Historien om Bohuslän. Genom stämningsfulla historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar kommer vi lyfta den bohuslänska historien.
Läs mer om Historien om Bohuslän här 

Foto: Fem vikingskepp seglar i solnedgången. Text på bilden: Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige.