Vem tuggade världens äldsta tuggummi?

För 25 år sedan undersöktes stenåldersboplatsen Huseby klev på Orust. Djupt nere i leran hittade arkeologerna fantastiskt välbevarade spår av Bohusläns allra äldsta invånare. Nu är platsen aktuell i ny DNA-forskning. Passa på att se tuggummi från Huseby klev som tillfälligt visas i museets entré.

För omkring 10000 år sedan levde de med havet som granne. Till middag bjöds det filéer från vitnosdelfin, sillbitar, pigghaj och kolja. Här fanns också kronhjortsstek, rådjurssadel och vildsvinsrevben. Till mellanmål en näve hasselnötter eller ett äpple. Men detta var inte allt de stoppade i munnen, i arkeologernas fyndmaterial finns också ett flertal bitar med förstelnad björkkåda. På kådan fanns märken efter människotänder – världens äldsta tuggummin? Kådan tuggades inte för att dämpa sötsuget utan för att användas som tätning till dåtidens båtar.

Nu har doktoranden Natalija Kashuba från Uppsala universitet tittat närmar på ett tuggummi från Huseby klev och lyckats utvinna DNA från kådabitarna. Studien har kunnat bestämma tre individers genetiska tillhörighet och visar att de både har anor från Ryssland i öst och kontinenten i väst.

I Bohusläns museums magasin finns tuggummin och andra föremål från stenåldersboplatsen Huseby klev. Ett tuggummi visas tillfälligt i museets entré.

Arkeolog Robert Hernek visar ett tuggummi från Huseby klev som tuggats av en tonåring från äldsta stenålder.

Arkeolog Robert Hernek visar ett tuggummi från Huseby klev som tuggats av en tonåring från äldsta stenålder.

Läs mer

Världens äldsta tuggummi? Robert Hernek & Bengt Nordqvist. Varberg 1995