Utställning

Uddevalla genom tiderna

Hamn och handelsplats i gränsland

Plats: Övre plan

Uddevalla genom tiderna

Utställningen rymmer mängder av spännande och roliga föremål och bilder som berättar om Uddevallas mer än 500-åriga historia.

Hamn och handelsplats i gränsland – då som nu.

Visste du att Uddevalla bytt nationalitet oftare än någon annan svensk stad? Inte mindre än sju gånger! En stad i kläm mellan Sverige, Norge och Danmark.

Visste du att på torget i Uddevalla har Sverige förvandlats från envälde till demokrati? Detta skedde vid den så kallade fältriksdagen i december 1718, medan liket av kung Karl XII balsamerades i ett hus invid torget.

Och visste du att Uddevalla var Sverige-Finlands tredje största sjöfartsstad, näst efter Stockholm och Göteborg, under det sena 1700-talet? Det var Uddevallas guldålder. Storsillen gick till i Bohuslän, näringslivet blomstrade och borgerskapet blev förmöget.

Visste du att Uddevalla sedan gammalt kallas Kôrpehôla, eller Korpstan? Smeknamn eller öknamn? Men faktum är att Uddevalla än idag är Bohusläns korptätaste kommun. I och runt stan finns många branta berg – bra häckningsplatser för korp.

Vinklar från Uddevalla på 1960-talet

Hur kunde livet se ut i Uddevalla på 1960-talet? Just nu kan du se fotografen Matts Willborgs bilder från tiden i ett bildspel i utställningen.

Matts föddes i Uppsala 1948 och hamnade i Uddevalla på mitten av 1950-talet. I bildspelet kan du se fotografier från bland annat Agneberg, gator, människor och arbetsplatser.

Föremål

Exempel på föremål som visas i utställningen Uddevalla genom tiderna kan du se via Digitalt Museum.