Utställning

Sportfiskaren

16 november 2019 – 1 november 2020

Plats: Båthallen

Sportfiskaren

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund fyller 100 år och Bohusläns museum öppnar en utställning om denna omtyckta fritidsaktivitet där en viktig del också är arbetet med att värna om att bestånden för framtidens fisk. Utställningen innehåller personliga berättelser och sportfiskedon från slutet av 1800-talet och framåt.

I Sverige finns det cirka 1,6 miljoner sportfiskare, i alla åldrar. Ett tiotal sportfiskare medverkar i utställningen bland annat Jan Olsson, 83 år, från Göteborg, sportfiskelegend med världsrekord i rocka, Frida Larsson, 40 år, från Orust, med stort intresse för flugfiske, William Gillerstedt, 8 år, från Uddevalla, tycker mest om att fiska gädda och äta gäddqueneller, Jonas Stridh, 47 år, delägare av Fiskehopen i Trollhättan som följt sportfiskeutrustningens utveckling sedan 25 år tillbaka och som själv fiskat sedan 1 års ålder.

Vad är sportfiske ?

Sportfiske är fiske med spö eller handlina som bedrivs för nöje eller rekreation samt fångar fisk enbart för det egna behovet. I vidare mening innefattar sportfisket inte bara fisket utan också redskapsvård, träning av fisketeknik, läsning av fiskelitteratur mm. Fiskevård av olika karaktär hör också till sportfisket samt annat arbete för att hindra och motverka förstörelse av fiskevatten. Vikten av ett hållbart fiske och starka företrädare för fisket blir allt viktigare. De stora hoten är överfiske, övergödning i haven och klimatförändringar och det vill vi också lyfta i vår utställning i vår kärleksförklaring till denna naturnära friluftsaktivitet.

Vad är det som lockar med sportfiske?

Många sportfiskare svarar att det är längtan att till slut, efter ett ofta långt och tålamodskrävande arbete, få en fisk på kroken. För andra är det att få njuta av den nyfångade fisken till middag. För många är det ögonblicket när man drar upp en riktig bjässe och fångar detta på bild, för att sedan varsamt släppa tillbaka fisken i vattnet. Det som förenar är just njutningen i att få komma ut i naturen, tillsammans med en kompis, ensam eller med barn och barnbarn. Många sportfiskare blir helt beroende, de bara måste ut igen och pröva fiskelyckan. Om det inte funkar med det ena fiskedraget så provar man ett annat.

 

Besöks utställningen på Digitalt museum

https://digitaltmuseum.se/021108447389/sportfiskaren?o=0&n=512