Tidigare utställning

Lika Annorlunda

1 Oktober 2016 - 30 Oktober 2016

Plats: Johnssonhallen

Lika Annorlunda

I fotoutställningen ”Lika Annorlunda” möter du fem porträtt som skapats av Elisabeth Ohlson Wallin i samarbete med medlemmar ur Föreningen JAG. Under oktober 2016 kommer porträtten att integreras i Johnsonhallen på Bohusläns museum och bilda utgångspunkt för en diskussion kring vad det är att vara annorlunda och se ut på ett icke normativt sätt. Att visa porträtten i detta sammanhang gör också att man ser Johnsonsamlingen med andra ögon.

Det ligger en förändring i luften. Fotomodellen Madeleine Stuart låter sig inte hindras av modevärldens normer utan har nått världsrykte som fotomodell med downs syndrom. När hon besökte Stockholm förra året porträtterades hon av Elisabeth Ohlson Wallin. Londons nytillträdde borgmästare har tröttnat på bilder som bidrar till en skev kroppsuppfattning och förbjuder all reklam som uppmuntrar till orealistiska kroppsideal på bussar och tunnelbanor i London. Vid förra sekelskiftet omvärderades synen på Ernst Josephson och Carl Fredrik Hills så kallade sjukdomskonst. De överenskomna normerna för vad som betraktades som konstnärliga uttryck kunde omförhandlas. Med porträtten i ”Lika Annorlunda” riktas fokus mot frågor som dessa.

Sabina, Harald, Sandro, Maria och Magnus

Sabina Hosseinbor, Harald Theobald, Sandro Grip, Maria Magnusson och Magnus Andén är personerna bakom porträtten i denna utställning. De är alla boende i stockholmsområdet och verksamma inom Föreningen JAG som arbetar för synlighet och delaktighet i samhället och som finns till för personer med de allra största funktionsnedsättningarna. Porträtten har tidigare bland annat visats på Arboga museum och på Kulturhuset i Stockholm.

Josephson och Hill

Framför allt är det två konstnärskap i Johnsonsamlingen som framträder i ett annat ljus, Ernst Josephson (1851-1906) och Carl Fredrik Hill (1849-1911). Båda deras livsöden präglades av psykisk sjukdom. De verk som finns i samlingen är gjorda före sjukdomsutbrotten, men i Hills målning tycker man sig nästan kunna ana en underliggande oro. Båda konstnärerna kom efter sin död att påverka 1900-talets konst med sina av sjukdomen präglade konstnärliga uttryck.

Under sjukdomstiden skapade Josephson dikter och bilder, ofta med motiv från historien, sagor och myter. En del av bilderna signerade han med gamla mästares namn. Hill led av hallucinationer och förföljelsemani och skapade under sin sjukdomstid teckningar fulla av figurer, vilda djur, exotiska landskap, erotiskt utmanande kvinnogestalter ofta kopplade till någon antik berättelse.

Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är född 1961 och började arbeta som dagstidnings fotograf 1980. Hennes konstnärliga genombrott var med fotoutställningen Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Följande sommar var Bohusgalleriet i Uddevalla det första konstgalleriet i Sverige som visade utställningen.

I sitt konstnärskap arbetar Ohlson Wallin oftast med en dokumentär tradition i botten, men iscensätter sina bilder genom att minutiöst regissera och arrangera modellerna så att budskapet ska gå fram. En stor inspirationskälla är 1600-tals målare som Caravaggio och Artemisia Gentileschi. Att synliggöra orättvisor och lyfta den enskilda människan är en röd tråd i Ohlson Wallins bilder.