Utställning

Johnsonhallen

Möt mästarna Zorn, Hill, Liljefors…

Plats: Övre plan

Johnsonhallen

Konstsamlingen är uppkallad efter John Johnson (1861 - 1951), en förmögen affärsman och konstälskare. Han testamenterade sin samling till Uddevalla stad.

John Johnson och hans samling

John Johnson var född och uppvuxen i Bohuslän. Han blev framgångsrik vinhandlare i Göteborg och Stockholm. Hans förmögenhet gav honom möjlighet att skapa en av Sveriges finaste privatsamlingar av europeisk konst.

John Johnson testamenterade samlingen till Uddevalla stad som placerade konsten på Uddevalla museum 1953. Museet blev länsmuseum 1977, och under namnet Bohusläns museum fortsatte det att förvalta samlingen på uppdrag av Uddevalla kommun.

Samlingen omfattar 67 verk. John Johnson var särskilt förtjust i 1600-talets holländska och flamländska måleri och i det så kallade Düsseldorfmåleriet från 1800-talet. Samlingen omfattar även svenska konstnärer som Carl Fredrik Hill, Ernst Josephsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Välkommen att besöka en verklig konstskatt!

Filmer

Välkommen till Sveriges första interaktiva konstapp JOHNSON 2.0. I appen kan du uppleva Johnsonsamlingen på Bohusläns museum via digital teknik med din mobiltelefon eller surfplatta. Vi vänder oss särskilt till unga målgrupper, men också vuxna som vill fördjupa sig i samlingen och återupptäcka den på ett nytt sätt. Appen har tagits fram med medel från Västra Götalandsregionen och Bohusläns museum.

Läs mer om Johnsonsamlingen och om konstappen JOHNSON 2.0