Tidigare utställning

EPA Sverige

28 januari 2023 - 21 maj 2023

EPA Sverige

Tre år med vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/tim.

I Sverige nyttjar tonårspojkar och flickor i åldern 15 till 18 år en svensk lag, som tillåter dem att köra bil om den kan registreras som traktor. EPA-traktorerna (officiellt kallade A-traktorer) ger ungdomarna en unik frihet och en möjlighet att leva mer oberoende av sina föräldrar. 

EPA-traktorerna blir som ett steg från barndomen till vuxenlivet. De speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. Traktorerna blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än.  

Foto. I en EPA sitter en ung blond kvinna vid förarsätet medan en ung blond man står lutat på utsidan mot traktorns baksäte. Karossen är en vit volvo 270.

Ett av Benjamins många porträtt. Tora Thorstensson och Alvin Elgh tillsammans med A-traktor.

I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, om en generation och om ett land. Dokumentationen är ett sätt att skildra tonåringarna och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men är också ett arkiv och en tidskapsel för kommande generationer. 

Under 4 år har fotografen Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att träffa och fotograferat EPA-ägare. Nørskov föddes i Småland 1992. Vid nio års ålder flyttade han till Danmark, där han senare tog kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- och Journalisthögskolan, DMJX. Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. Vi möter dem i ögonhöjd och får lov att kliva in i en värld vi annars är avskurna från. Följetongen öppnar på så sätt upp ett rum för dialog och större ömsesidig förståelse i vår samtid.  

Foto. En ung man sitter i en glänsande röd EPA med 50-tals front står framför en medeltida fästning.

Porträtt av Simon Henriksen med sin A-traktor framför Bohusfästning.

Invigning av utställningen den 28 januari

 • kl. 13.00 Invigning av utställningen.
  • Medverkar gör: Annette Prior, museichef, Liselotte Munther, enhetschef, Benjamin Nørskov, motorprästen Martin Wihlborg och ungdomsvägledare Jonas Nilsson från Tanums kommun.  Plats: Hyllan
 • Två tillfällen: kl. 11.00-12.30 och 14.15-15.30
  • Benjamin Nørskov fotograferar A-traktorer.Kom och låt dig fotograferas med din A-traktor!
  • Plats: Bohusläns museums framsida
 • kl.12.00-15.00 finns Trestads Trafikskola på plats för att svara på frågor och ni som kommer kan erhålla en värdecheck på 200:- från trafikskolan.
 • Under dagen: Bilbingo på Kampenhofparkeringen med priser från Wunderbaum, EPA-dunk i utställningen.

Övrigt

 • Parkering: Du kan parkera din A-traktor på Bohusläns museums personalparkering på baksidan.
 • Parkeringstillstånd är gratis och finns att hämta i museets reception.
 • De femtio första besökarna i utställningen får en goodiebag från företaget Wunderbaum!”