Utställning

Båthallen

Från allmoge- till fritidsbåtar

Plats: Nedre plan (Innanför Konsthallen) (Se karta)

Båthallen

Museets Båthall ligger längst bort i bottenvåningen. Hallen har en inre del med sittgrupp och en liten utställning om båtbyggeri. Men framför allt en yttre, ouppvärmd del där våra träbåtar ligger och mår bra.

Från allmogebåtar till fritidsbåtar

Här finns flera allmogebåtar från 1800-talet. Ekan var förr den vanligaste allroundbåten, den ägdes av nästan alla hushåll vid kusten och inne i fjordarna. Snipan användes mest vid hemmafiske, och roddes eller seglades. Som namnet säger är den spetsig i både för och akter. Jullen är en kraftigare båt med akterspegel, en god och säker seglare. Därför var den en omtyckt bruksbåt och användes vid hemmafiske med garn, koljebackor och hummertinor.  

Runt sekelskiftet 1900 började allt fler människor få råd och tid att skaffa sig nöjesbåtar. Kostern Nymf byggdes på 1890-talet av den legendariske Carl Stjern på Galtö. Nymf har deltagit i många kappseglingar och sommarseglingar i Bohuslän.  

Långedragsjullen Ebba, av typen J 10, byggdes 1943 på Johannes Olssons båtbyggeri i Kungsviken, Orust. Precis som kostern var långedragsjullen en populär kappseglings- och familjebåt. Ebbas sista ägare hette Margareta Donnér. Hon ärvde ett piano efter en moster. Eftersom hon inte kunde spela men älskade att segla, sålde hon pianot och köpte en J 10:a. Motorsnipan Lisen, campingbåten Aje och optimistjollen 8875 kan man också bekanta sig med i Båthallen.