Tillgängliga kulturmiljöer ?!

Kulturmiljöer ute i landskapet är i princip tillgängliga för alla. Men i verkligheten fungerar det inte alltid så. Ibland har du inte möjlighet att ta dig dit, ibland behöver du särskild information om platsens utseende och beskaffenhet. Bohusläns museum utvecklar nu digital platsinformation med målet att ge besökare möjlighet att uppleva kulturmiljöer i landskapet utan att vara på plats, som komplement till ett besök, eller som förberedelse inför ett besök.

Platsbesök på olika sätt

Med hjälp av digital media och teknik ger vi ökad tillgång till kulturmiljöer i landskapet för alla oavsett funktionsförmåga, ålder eller geografisk belägenhet. Sedan några år tillbaka har vi en särskild satsning på att digitalt tillgängliggöra bohuslänska kulturmiljöer, från förhistorisk till modern tid. Alla utifrån sina specifika innehåll och förutsättningar. Upplevelsen av platserna förstärks med hjälp av filmer, filmade guidningar, inläst information, musik, text och bild. Informationen har fokus på källkritik och källtillit och att vara angelägen.

Du kan ta del av våra guidade visningar via Bohusläns historia/Kunskapsbanken här på museets hemsida eller på Bohusläns museums Youtube-kanal, Platser att besöka.

Är platsen tillgänglig för mig?

För många är det angeläget att, redan innan ett besök, ha en god kunskap om hur tillgänglig en plats är. Finns det parkering för personer med funktionsnedsättning? Hur lång är stigen? Är den stenig? För att besökaren ska få rätt information inledde Bohusläns museum år 2020 ett samarbete med Tillgänglighetsdatabasen i Västra Götaland (TD). Tillgängligheten på ett 20-tal kulturmiljöer inventerades, för att ge besökaren tillräcklig och anpassad information för att kunna planera ett besök och/eller avgöra om ett besök är möjligt. Informationen kan nås via en länk i respektive artikel: skriv Tillgänglighetsdatabasen i fältet för Fritextsök så kommer samtliga TD-inventerade platser upp. Det går också att söka platsen direkt i Tillgänglighetsdatabasen, https://www.t-d.se. 

Samverkan med många

Arbetet görs i samverkan med många fler partners. Museets olika ämneskompetenser fyller platserna med historiska fakta och kulturarvsföreningar bidrar med sin kunskap och lokalkännedom. Föreningen Utopia delar med sig av sin expertis och olika experter inom tillgänglighet och otillgänglighet för olika funktionsvariationer. Lärare och elever hjälper oss så att materialet blir pedagogiskt och tilltalande för barn och unga. Vår kunniga och inkännande filmare skapar filmerna. Dessutom samverkar vi även med experter inom olika digitala områden och inom semiotik.

En rättighetsfråga

Tillgänglighet är en rättighet. Genom den här satsningen vill vi ge fler möjlighet att uppleva kulturhistorien i landskapet; på plats och virtuellt. Vi vill helt enkelt bidra till en mer jämlik tillgång till de västsvenska kulturmiljöerna: förhistoriska gravfält, borgruiner, kvarnar, hällristningar, äldre kustbebyggelse, med mera, med mera.

På de flesta kulturmiljöerna finns informationsskyltar på plats. Vissa kulturmiljöer har enklare parkeringsmöjligheter och vissa har större parkeringsplatser, se vidare i platsinformationen på TD.

Bild på Håby-Torps gravfält

Håby-Torps gravfält

Kontakt

Kontakt Bohusläns museum: Kristina Lindholm, kristina.lindholm@bohuslansmuseum.se och Christina Toreld, christina.toreld@bohuslansmuseum.se