Välkommen att lyssna på expert inom ett högaktuelltämne - energifrågan! I den allmänna debatten om ett ökat behov av framtida elproduktion i Sverige bortser man ofta från den potential som ligger hos en ökad andel solel. Debatten har huvudsakligen handlat om kärnkraft kontra vindkraft trots att den billigaste källan till ny el är solceller.
- Detta evenemang har redan ägt rum.
Perovskit, nästa generation effektiva solceller
Argumentet från regeringen att överge tidigare förväntningar på kärnkraft till förmån för vindkraft är att det på kort sikt är bättre möjligheter med vindkraft. Men, möjligheterna för en ökning av solceller är ännu bättre i det korta perspektivet. De senaste åren har solceller blivit billigare. Vi behöver dessutom en snabb omställning till el på grund av klimatuppvärmningen.
Nu är innovationstakten dramatiskt stor inom solcellsområdet. Ca 95% av dagens solceller är gjorda med kisel, men nu finns det ett nytt ”revolutionerande” material på gång inom de närmaste två/tre åren och det heter Perovskit. Hypen kring perovskit framhåller ca 1/10-del av produktionskostnaderna och högre verkningsgrad. Frågorna hopar sig. Hur snabbt kommer denna nya teknik? Vilka områden kommer det massproduktion inom?
Vilka aktörer är det som driver utvecklingen mot massproduktion?
Med hjälp av en teknikspaning har jag gjort ett försök att bedöma svar på dessa frågor, vilka kommer att presenteras. En av flera anmärkningsvärda händelser inom detta område är Scanias projekt ”Scania’s solar-powered truck”.
Föreläsare: Rune Wigblad, professor i företagsekonomi med inriktning industriell ekonomi.
Samarbete:
Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Strömstads Akademi och Bohusläns museum.
Föreläsningen arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
Föranmälan
Boka via Folkuniversitetet genom den här länken. Drop in i mån av plats.
OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs.
Med reservation för ändringar.