Om oss

Välkommen till Bohusläns museum!

Vi har fri entré och öppet 361 dagar om året.

Här är alltid något på gång

Du hittar museet vid Bäveåns kaj i Uddevalla. När du kommer in i museet möts du av vår omtyckta butik, Restaurang Kajkanten, hörsalen och den så kallade Hyllan där du kan ta del av olika aktiviteter. På entréplanet visas tidsbegränsade utställningar och här finns också Konsthallen för samtidskonst och en Båthall med både allmogebåtar och fritidsbåtar.

Bohusläns museum är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud. Föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar ger dig många anledningar till återbesök. Varje år visas 10-20 tidsbegränsade utställningar. Aktiviteterna är många, vi har ca 400 programpunkter om året. För de leksugna finns Lekrummet där du kan gå ombord på Bohusläns mest ”svängda” ångare.

Ett välbesökt museum och utmärkt upplevelse

Bohusläns museum lockar många besökare och vi är det näst mest besökta regionala museet i Sverige. Detta höjer förväntningarna och ökar kraven på oss att motsvara förväntningarna hos våra besökare. En utmaning vi antar med glädje. Vi är medlemmar Swedish Welcome och arbetar aktivt med deras metod som tar hänsyn till kvalitet och värdskap, samt ekologisk, ekonomisk och social utveckling. Här kan du läsa mer om Swedish Welcome http://www.swedishwelcome.se/

Behöver du hjälp med presenter?

Det är en ögonfröjd att besöka vår butik. Här finner du ett handplockat sortiment av konsthantverk, svensk design och produkter med anknytning till våra utställningar. Du finner ett stort urval av böcker för alla åldrar. Smaker som hämtat inspiration från Uddevalla och Bohuslän hittar du i honung, sylt och marmelad. Fina praliner, teer och havtornsvatten, speciellt framtagna för butiken, är exempel på goda presenter i sortimentet.

När benen känns trötta

Slå dig ner på Restaurang Kajkanten. Här serveras kravodlad mat tillagad av råvaror från lokala producenter; traditionell husmanskost, salladsbuffé och hembakt dopp till kaffet. Eller varför inte prova landskapsspecialiteten äggost!

Ute i landskapet

Museet har också en omfattande verksamhet runt om i Bohuslän. Det kan vara arkeologiska undersökningar både i hav och på land, byggnadsvård och dokumentationer av olika kulturmiljöer. Resultaten presenteras sedan bland annat i rapporter, böcker, webbsidor, föredrag och utställningar.

Museet som kunskapskälla

Vill du veta mer om Bohusläns historia kan besöka vårt arkiv och bibliotek och ta del av historiska artiklar som finns på denna webbplats. Du kan också digitalt utforska delar av våra samlingar som föremål, fotografier, film och konst via webbplatsen DigitaltMuseum.