Utställning

Svarta Örnen – om att vara kapare

6 juni 2018 - 4 november 2018

Svarta Örnen – om att vara kapare

En utställning för barn med upptäckarglädje.

kapare-puffbild

På 1700-talet hade kaparna sin storhetstid och det fanns lagliga kapare och kriminella kapare, sjörövare. Detta är inga rövarhistorier, det är på riktigt och det är bara lite drygt 200 år sedan kaparna härjade utanför den svenska västkusten. En mängd nationer sysslade med och drabbades av dessa bataljer, fräckheter, hjältedåd och tragiska öden. Sverige var inget undantag.

Besättningen till kaparskeppen värvades främst från trakterna kring Göteborg, Onsala och Marstrand. Livet som sjöman var hårt och trångbott. Till stor del var det hårt väder och sjukdomar som tog de flesta sjömännens liv och få av dem var simkunniga.

Kaparnas fartyg var ofta mindre och smidigare än de större fartyg de skulle attackera. Typiska kaparskepp kunde vara allt från mindre enmastade slupar och galejor till lite större tvåmastade skonerter och galeaser, men även tremastade fartyg som fregatter, bestyckade med upp till 40 kanoner, förekom i kaparattackerna.

En av de mest kända kaparna var Lars Gathenhielm, kallad Lasse i Gatan. Han levde mellan åren 1689 fram till 1718.

Välkomna till en spännande utställning för barn och lekfulla vuxna! Här kan du känna, uppleva och fördjupa dig i kaparnas öden och lära dig skillnaden mellan kapare, pirater och sjörövare.

Skagerraks kapare ingår i det gränsöverskrivande Interregprojektet Business to Heritage, ett samarbete mellan Lysekils kommun och Isegran/Fredrikstad kommun i Norge.

Kom till Kaparedagen på Bohusläns museum! Torsdag 14 juni kl 10-14. En dag fylld av aktiviteter!  För barn från 4 år och uppåt. Följ med kapare Ingela på Jakten på det förlorade priset. Träffa kapten Skreck som skjuter med bullkanon. Hör berättelser om kapare, slå rep, smaka på skeppsskorpor m.m.

Under dagen får du veta skillnaden mellan kapare och sjörövare, få reda på vad kaparna åt på skeppen på 1700-talet, vad kaparna kapade från skeppen och prova att navigera ut från hamnen med skeppet Svarta Örnen i utställningen.

Kl. 10,12,13 Jakten på det förlorade priset
Följ med kapare Ingela Gatenhielm i jakten efter den försvunna kaptenen och priset.
Rek. ålder: 4 år-11 år. Anmälan i receptionen.

10.30 och 12.30 Gun Jarnedal berättar kaparhistorier för barn. Plats: Carl Gustaf Bernhardssonrummet, övre våningen.

Kl. 11 Kapten Skreck berättar om att vara kapare och inviger utställningen Svarta Örnen tillsammans med barn. Plats: Hyllan

Anmäl er till oss på Bohusläns museum så vet vi hur många barn som kommer. Anmälan och frågor: Sofie Henryson, sofie.henryson@bohuslansmuseum.se, 0522-656523, 076-9494163

Hjärtligt välkomna!!

Kaparedagen är ett samarbete mellan Urban Plats Innovation, Bohusläns Hembygdsförbund och Bohusläns museum.