Tidigare utställning

Svarta Örnen – om att vara kapare

6 juni 2018 - 4 november 2018

Svarta Örnen – om att vara kapare

Välkomna till en spännande utställning för barn och lekfulla vuxna! Här kan du känna, uppleva och fördjupa dig i kaparnas öden och lära dig skillnaden mellan kapare, pirater och sjörövare.

kapare-puffbild

På 1700-talet hade kaparna sin storhetstid och det fanns lagliga kapare och kriminella kapare, sjörövare. Detta är inga rövarhistorier, det är på riktigt och det är bara lite drygt 200 år sedan kaparna härjade utanför den svenska västkusten. En mängd nationer sysslade med och drabbades av dessa bataljer, fräckheter, hjältedåd och tragiska öden. Sverige var inget undantag.

Besättningen till kaparskeppen värvades främst från trakterna kring Göteborg, Onsala och Marstrand. Livet som sjöman var hårt och trångbott. Till stor del var det hårt väder och sjukdomar som tog de flesta sjömännens liv och få av dem var simkunniga.

Kaparnas fartyg var ofta mindre och smidigare än de större fartyg de skulle attackera. Typiska kaparskepp kunde vara allt från mindre enmastade slupar och galejor till lite större tvåmastade skonerter och galeaser, men även tremastade fartyg som fregatter, bestyckade med upp till 40 kanoner, förekom i kaparattackerna.

En av de mest kända kaparna var Lars Gathenhielm, kallad Lasse i Gatan. Han levde mellan åren 1689 fram till 1718.

Välkommen till en utställning för barn och vuxna med upptäckarglädje.

Skagerraks kapare ingår i det gränsöverskrivande Interregprojektet Business to Heritage, ett samarbete mellan Lysekils kommun och Isegran/Fredrikstad kommun i Norge.

Utställningen och programaktiviteter kopplat till utställningen Svarta Örnen- om att vara kapare sker i samverkan med projekt Urban Platsinnovation.

Om projekt Urban Platsinnovation

Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter kan utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare. Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum.

Projektet omfattar Högskolan Väst, Lysekils kommun, Strömstads kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation delfinansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge som är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågår till och med september 2018.

Läs mer om projekt Urban Platsinnovation på www.lysekil.se/urbanplatsinnovation
Mer information om Interreg, hittar du på www.interreg-sverige-norge.com

interreg              lysekil-kommunvapen-farg