Lapp vid lapp
Lapptäckesteknik - att lägga lapp vid lapp, forma ett mönster, sätta ihop färger och mönster för att få en ny helhet. Spänningen att se vad det blir. Kommer det stämma med den bild som en tänkt att det ska bli?
I 30 år har medlemmarna i Västlappar sytt, sprättat upp, skrattat och pratat under tiden som de har skapat sina bilder, kuddar, täcken eller grytlappar.
Att ta tillvara tygspill för att sy något nytt har gjorts på många ställen i världen. Former och modeller varierar men glädjen att med färg och mönster skapa något nytt är densamma.
I utställningen får du möta mycket av den glädje, färgprakt och skicklighet som medlemmarna i Västlapparna förmedlar via sina textila verk.
Lappteknik
Lappteknik är en textil teknik där mindre tygbitar sys samman till större textilier som täcken, kuddar, grytlappar eller kläder. Främst används bomullstyger som klipps eller skärs i olika geometriska former som kvadrater, romber, sexhörningar eller trianglar. Dessa sys samman till mönster enligt olika tekniker och när det färdiga tyget är sammansytt lägg den ihop med ytterligare ett tyg som oftas är enfärgat. Mellan tygerna placeras vadd och sedan sys alla tre lager samman, antingen med maskin eller för hand, det kallas att kvilta.
Passa på att lär dig hur tekniken fungerar under följande onsdagar när någon av utställarna bemannar utställningen 18/6, 25/6, 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7, 13/8, 20/8
Historik
Att sy ihop lappar för att bilda en ny textil går långt tillbaka i tiden då det har funnits behov att värma sig och i Sverige kom lapptäcken att ersätta de tidigare sängryorna (tänk en ryamatta där den lurviga delen vänds mot den som ska sova).
Lapptäckena ser olika ut beroende på vem som har gjort dem och vad den personen har haft tillgång till för material. De som har haft tillgång till mer exklusiva material har kunnat sy i siden. Det kunde bli romber eller fem- och sexkantiga lappar som fogades samman i stjärnmönster.
Den enklaste metoden var att klippa fyrkanter som syddes samman utan att forma några mönster. Ofta användes bomull-, lin- eller ylletyger Den vanligaste sammanfogningen är stock- eller bockhusrutan, där lappen i mitten helst ska vara röd som eldstaden i huset. Andra lappar som har fogats samman har varit trianglar, remsor och, för den riktigt duktiga, runda former.
Sticksömnad eller kviltning görs när det klara lapptäcket sys samman med en baksida med stoppning emellan.
Tiden går och idag stoppar vi täcket i ett påslakan och kanske vi istället har ett lapptäcke som överkast.
Västlapparna som nu har funnits i 30 år tillhör Riksorganisationen Rikstäcket, på sin hemsida presenterar de sin verksamhet som en blandning av att bevara de gamla teknikerna och uppmuntra till nyskapande. Idag tävlar en del med sina textilier och utställningar vandrar över jorden och vi får mängder av inspiration till nya uttryck.
Vernissage
14 juni, 12.00
Museichef Annette Prior hälsar välkommen. Liselotte Munther, enhetschef Utställningar och Pedagogik berättar om lappteknik och samtalar med medverkande från Västlapparna.