Samtidskonst

En fjärils vingslag kan starta en orkan

- stora tankar utifrån en liten gerillaodling

En fjärils vingslag kan starta en orkan

Idén: en gerillaodling i en av kommunens odlingskrukor på den övergivna kajen utanför Bohusläns museum. Den 15 maj 2018 klär vi in en av de stora odlingskrukorna på kajen i ett randigt trikåtyg, fyller på jord och sår frön av slingerkrasse, ringblomma, röda och gula solrosor. I en tid när omvärlden är föränderlig och svår att greppa kan en reaktion vara att ”odla sin egen trädgård”. Det kan uppfattas som att man sluter sig kring sitt eget privata rum, men tanken med gerillaodling är att förgröna övergivna platser i det offentliga rummet.

700x525-odlingskrukan

Första gången som begreppet Guerilla Gardening dyker upp är 1973, i samband med Liz Christy och hennes Green Guerrilla group i New York. Sedan 2007 firar gerillaodlare världen över the International Sunflower Guerrilla Gardening Day den första maj. Solrosor vackra, som små solar, ger tillbaka till naturen i form av frön som går att äta. Ett frö kan generera ett helt solrosfält. Solrosen är en mångtydig symbol, som har använts av konstnärer i skilda kulturer och under olika tider. Från Vincent van Gogh till Ai Wei Wei.

700-x-525-solros-narbild

Till en början växer det bra – men vinden sliter i bladen och solen bränner. Det är en odling i motvind. Förhoppningen är att de gula och röda solrosorna kommer att slå ut. Kanske lockar solrosen till sig en fjäril. Inom kaosforskning talar man om fjärilseffekten, där en fjärils vingslag genom en lång rad orsakssammanhang kan ge upphov till en orkan någon annanstans i världen. Det känns hoppfullt att tänka att varje liten rörelse rymmer den potentialen, det påminner oss också om att våra handlingar gör skillnad.

I David Traceys bok ”Guerrilla Gardening: A Manualfesto” från 2007, beskrivs fenomenet så här: ”These modern-day Johnny Appleseeds perform random acts of gardening, often without permission. Typical targets are vacant lots, railway land, underused public squares, and back alleys. The concept is simple, whimsical, and has the cheeky appeal of being a not-quite-legal call to action. Dig in some soil, plant a few seeds, or mend a sagging fence—one good deed inspiring another, with win-win benefits all around.” Odla din trädgård – flaxa med dina vingar!