Herrkläder kring sekelskiftet 1900

Herremän som ville klä sig modernt vid 1800-talets slut gjorde rätt i att välja en enhetlig och flärdfri klädsel, helt utan utsmyckningar eller starka färgkontraster.

Bild på fem herrar på promenad.

Foto: Per Gustaf Bergin/Bohusläns museum

Vardags- eller promenadklädseln bestod av enkel- eller dubbelknäppt kavaj över en väst och en vit skjorta med stående krage, samt slips, kravatt eller fluga. Till detta bars raka byxor, som kunde ha pressveck. Denna nymodighet lanserades 1895 och det sägs att kungen av England var ansvarig för pressvecksmodet, som uppstod när hans våta byxor pressades torra efter en jakt.

Kavaj, väst och byxor var oftast av ylletyg i mörka färger, ibland diskret mönstrade med rutor eller ränder.

Bild på tre herrar i kostym , en av dem har vegamössa.

Bild på tre herrar i kostym , en av dem har vegamössa. Foto: Per Gustaf Bergin/Bohusläns museum

Ytterkläder

Utomhus bars en mörk yllerock i knälängd och en hatt, till exempel en rundad kubb eller en cylinderhatt.

En kvinna och en man med yllerock på en klippa vid stranden.

Mannen på bilden bär yllerock. Foto: Per Gustaf Bergin/Bohusläns museum

Till vardags eller i samband med fritidsaktiviteter var tygkepsar och uniformsinspirerade kasketter populära. Vegamössan blev populär när den bars av kung Oscar II vid hans besök på badorterna.  Men också halmhatten var en användbar huvudbonad.

Kung Oscar den II bär vegakeps liksom flera andra herrar.

Kung Oscar den II bär vegamössa liksom flera andra herrar. Foto: Hugo Hallgren/Bohusläns museum

Festkläder

Cylinderhattar användes också vid formella tillfällen eller till bal och bjudningar, men då tillsammans med en frack. Smokingen var en variant på fracken som växte fram under 1880-talet. Den sågs dock som en informell dräkt som bars vid tillställningar där bara män deltog.

Arbetskläder

Bild på veranda med arbetsfolk. Tre kvinnor, tre män och tre barn.

Till vänster en man i grovarbetskläder. Mannen till vänster på verandan är också i arbete, det syns bland annat på den blankslitna västen. Foto Thure Nihlén/Bohusläns museum

Postorder

Omkring förra sekelskiftet startade handeln med postorder som fick stort genomslag. Målgruppen var ”vanligt folk” och man sålde främst tåliga kläder för arbete. Postorderkatalogerna saluförde färdigsydda byxor, tröjor, skjortor, underplagg, löskragar och manschetter.

Genom att titta i de gamla katalogerna får man en bild av hur arbetande män var klädda. Raka byxor med en skjorta i linne eller bomull var vanligt. Till detta bars en ylleväst och en keps eller skärmmössa. Man kunde kombinera detta med en ylletröja eller en ytterjacka vid kall väderlek. Genom att sätta på en löskrage kunde skjortan enkelt göras om till finplagg.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter
Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Lysekil
Badorten Marstrand

Badorten Strömstad
Badorten Varberg

Sekelskifteskläder

Hur klädde man sig vid sekelskiftet 1900?
Barnkläder runt sekelskiftet 1900.
Damkläder vid sekelskiftet 1900.