Tollenäs barnkoloni

Tollenäs barnkoloni ligger i Stenungsunds kommun. Anläggningen uppfördes 1936 av Jörlanda Dispensär och drevs från 1952 av Sundbybergs stad. Anläggningen användes som barnkoloni fram till 1972. Sidan ingår i temat Fritidslivets miljöers avsnitt om barnkolonier.

Barnkolonin ligger i Stenungsunds kommun på Tollenäsudden. Anläggningen uppfördes 1936 av Jörlanda Dispensär och kostade 18 000 kr. Finansieringen kom från de elva kommuner som tillhörde Jörlanda Dispensär, men även från Allmänna arvsfonden.

1952 såldes barnkolonin till Sundbybergs stad som drev verksamhet fram till 1972. Barnkolonin var då anpassad till att ta emot 32 barn under sex veckor.

Det ursprungliga utseendet var enligt en artikel i Kuriren 1936 en byggnad med två sovsalar, stor matsal, två personalrum, isoleringsrum samt tvättrum. Längs hela fasaden mot havet löpte en öppen solveranda (se fotot ovan). Verandan glasades relativt snart in, eftersom man behövde utrymmen för aktiviteter även under regniga dagar.

Efter att Sundbyberg lade ner sin barnkoloniverksamhet så såldes anläggningen till en privatperson. Anläggningen drivs 2008 tillsammans med Tollenäs Camping som vandrarhem.

Bild på veranda på Tollenäs barnkoloni

Den numera inbyggda solverandan. Foto: Bohusläns museum.

Byggnaden ligger med långsidan mot havet och har på baksidan en utbyggnad med sovplatser.

Upp till huvudingången går en bred trätrappa. I huskroppen mot havet finns i den ena änden en sovsal. I den andra änden ligger kök och föreståndarinnans rum, och däremellan finns en matsal. Sovsalen har inte genomgått några större förändringar. I köket finns fortfarande delar av den ursprungliga inredningen kvar men är i övrigt kompletterad med modern utrustning.

I matsalen finns den ursprungliga öppna spisen och längs fönstret står bord och bänkar. Innertaket här är fortfarande klätt med den karaktäristiska masoniten med lister över skarvarna, något som är vanligt på barnkolonianläggningar från denna tid. Masoniten var ett nytt material som var slitstarkt och lätt att hålla rent, detta ansågs som ett lämpligt material för väggar och tak i en barnkoloni.

Den tidigare öppna verandan som löpte längs hela fasaden byggdes som nämnts redan i ett tidigt skede in för att fungera som rum för aktiviteter vid regniga dagar.

Den del av byggnaden som ligger mot landsidan har byggts ut och de tidigare större sovsalarna har ersatts med mindre rum. Här finns även dusch och toaletter idag. I källaren finns en tvättstuga.

Bild på Tollenäs barnkoloni

Huvudbyggnaden är den samma som på vinjettbilden ovan, men med inbyggd veranda och nytt tak ser den numera mycket annorlunda. Foto: Bohusläns museum.

Byggnaden är klädd med locklistpanel som är vitmålad och fönsteromfattningar och övriga snickerier målade i blått. Ovanför den moderna dörren finns ett överljus som släpper in ljus.

Fönstren är aldrig bytta utan består fortfarande av höga smala fönster med en liggande öppningsbar ruta i övre delen. Taken är klädda med bandtäckt plåt, och som framgår av fotona har själva takformen ändrats, från det ursprungliga s k pulpettaket till ett vanligt sadeltak.

Framför byggnaden fanns under barnkolonitiden en öppen plats med en flaggstång där barnen samlades på morgon och kväll. Idag har flaggstången flyttats och den öppna platsen är en grusad parkering.

Anläggningen har många likheter med andra före detta barnkolonier från tiden. Den visar bra på hur en gemensam syn på anläggningarnas höll på att växa fram.

Bild på vinjett för Fritidlivets miljöer

FRITIDSLIVETS MILJÖER

Var vi tillbringar vår fritid är en allt viktigare fråga. Sommarstugan, idrottshallen eller badplatsen. Vi förknippar dem med avslappning, välmående, aktivitet. Kanske något av de mest karaktäristiska miljöer som 1900-talet burit fram.

Läs mer om tio välbevarade kolonier längs Västkusten:

Barnkolonier eller ”kollo”
Alingsås skollovskoloni
Ammenäs barnkoloni
Barnens by
Galtarö barnkoloni
Grangärde skollovskoloni
Grängesbergs skollovskoloni
Lysestrands barnkoloni
Stora Hals barnkoloni
Sundhammars barnkoloni