Badorten Varberg

Verksamheten i Varberg startade 1811 kring hälsokällan vid Apelviken strax utanför staden. Badandet kom igång strax därefter.

Varmbadhuset och kallbadhuset. I bakgrunden skymtar Varbergs fästning.

Varmbadhus till vänster och kallbadhus i mitten. Till höger skymtar Varbergs fästning. Foto 1909.

Vid foten av fästningen

Ett varmbadhus byggdes troligen på 1820-talet strax norr om fästningen. I närheten fanns också ett flytande kallbadhus. 1837 revs brunnshuset vid Apelviken och användes som stomme i ett nytt societetshus inne i staden.

Nya badhus ersatte de äldre på 1860-talet. Kallbadhuset skadades av stormar flera gånger, ett nytt byggdes 1903. Ett nytt större societetshus byggdes 1886. Kring den så kallade Perssonska trädgården fanns restaurang- och kafébyggnader. Liksom i Strömstad och Marstrand bodde badgästerna i lägenheter inne i staden.

1925 ersattes varmbadhuset av ett modernare och större badhus, som också var avsett för Varbergsborna. Det gamla revs 1926.

Idag: Verksamheten i kallbadhuset, liksom i 1925 års badhus, är fortfarande igång. Societetshuset är delvis ombyggt men också här är verksamhet. Badortsmiljön i övrigt är en del i stadsmiljön, men påverkad av 1900-talets förändringar.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter

Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Lysekil
Badorten Marstrand
Badorten Strömstad