Barnkläder runt sekelskiftet 1900

Bild på en mor med sina sju barn.

Barn från olika samhällsskikt hade kläder av likartat snitt, men barn från finare förhållanden hade bättre material, kvalitet och mer dekorationer på sina kläder. Små barn kläddes i kolt. De lite större flickorna bar knälånga klänningar och pojkarna hade knälånga byxor. Vid 14-15 år ålder räknades barnen som vuxna och fick börja bära vuxenkläder.

Små barn

Under småbarnsåren gjordes inga könsskillnader på barnen vad klädseln beträffar. Alla småbarn bar en slags rak, enkel och vid klänning, som kallas kolt. Spetskragar och volanger var vanligt på koltarna både för flickor och för pojkar. Till detta bars långa stickade strumpor och hättor, halmhattar eller tygkepsar.

Spädbarn iförd kolt i famnen på barnflicka.

Ett litet barn iförd kolt.

Flickor

Flickor kunde ha knälånga A-linjeformade klänningar med puffärm. Under hade de långa stickade strumpor, ofta randiga eller i mörka färger. Över klänningen bars ofta ett förkläde som såg ut som en slags ärmlös klänning, och som knäpptes bak. Axelpartierna kunde vara dekorerade med volanger. Som ytterplagg användes jackor eller kappor av ylle. På huvudet satt en halmhatt eller ett huckle.

Flickor vid stranden.

Flickor med halmhattar och marint inspirerade klänningar. Några av dem bär förkläden.

Pojkar

Pojkar hade kortbyxor och en skjorta, som kunde vara kraglös. Under kortbyxorna hade man stickade strumpor även på sommaren och man höll värmen med en stickad tröja eller en ulljacka. Sjömansskjortor och marint inspirerade kläder var mycket populära, likaså sjömansmössor.

Fyra pojkar.

Fyra pojkar i olika åldrar. Till vänster en pojke iförd skjorta med slips och jacka samt knälånga byxor och långa strumpor.  Den unge mannen i korgstolen räknas som vuxen och bär kostym. I hans knä sitter en mindre pojke iförd sjömanskostym. Till höger en pojke med randig skjorta och knälånga byxor. Pojkarna är fotograferade på verandan, annars gällde halmhattar, tygkepsar och vegamössor på sommaren.

Konfirmation och vuxenkläder

I samband med konfirmationen vid 14-15 år ålder räknades barnen som vuxna och fick börja bära vuxenkläder. Flickorna fick ha långa kjolar och håret uppsatt och pojkarna kunde nu ha långbyxor.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter
Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Lysekil
Badorten Marstrand

Badorten Strömstad
Badorten Varberg

Sekelskifteskläder

Hur klädde man sig vid sekelskiftet 1900?
Damkläder vid sekelskiftet 1900.
Herrkläder vid sekelskiftet 1900