Massakern på Sandby borg

En massaker ägde rum i järnålders-borgen Sandby borg på Öland i slutet av 500-talet. Sedan 2011 gräver Kalmar läns museum ut borgen, och den osteologiska expertisen står Bohusläns museum för. Gåtan Sandby borg fascinerar, både nationellt och internationellt. Varför måste invånarna i den öländska borgen dö i en våldsam massaker för 1500 år sedan? Vilka var gärningsmännen? Varför fick de anhöriga inte begrava sina döda?

Osteolog Clara Alfsdotter i arbete. Foto: Daniel Lindskog

I slutet av april publicerades en vetenskaplig artikel om Sandby borg i den världsledande och mycket ansedda internationella tidskriften Antiquity (https://www.antiquity.ac.uk/). Författarna är Clara Alfsdotter (osteolog vid Bohusläns museum), Ludvig Papmehl-Dufay (projektledare/arkeolog Kalmar läns museum) och Helena Victor (projektledare/arkeolog Kalmar läns museum). I samband med publiceringen gör Antiquity så har berättelsen om Sandby borg spridits via en rad stora internationella medier:

Artikeln om massakern på Sandby borg

Den vetenskapliga artikeln publicerades i ”Open Access” vilket innebär att alla har tillgång till den. Läs artikeln här.

Nyheter kring artikeln

Mer om Sandby borg

Mer om Sandby borg finns att läsa på  sandbyborg.se