← Tillbaka till sökresultat

Om kunskapsbanken

Kunskapsbanken Bohusläns historia

Kunskapsbanken är en omfattande och expanderande databas fylld av historiska artiklar med berättelser, filmer, fotografier och källor från Bohuslän.

Historiska artiklar

Du kommer möta berättelser om kvinnor, män och barn, en del välbeställda andra socialt utsatta. Ibland välkända levnadsöden men också sådana som länge varit dolda i arkiven. Visst förekommer även politiska aktörer och skeenden men vår utgångspunkt är oftast den ”vanliga” människans perspektiv.

Kunskapsbanken är en möjlighet att möta bohusläningar och deras levnadsförhållanden under olika tidsperioder. Här finns artiklar om mat, kläder, traditioner, sjukdomar och mycket mer. Och vi fyller på med fler artiklar allteftersom.

Skulptur i fiskeläge. Kvinna i svart huckle spanar mot havet.

Platser att besöka

Här finns också artiklar om olika kulturmiljöer i Bohuslän. Fiskelägen, förhistoriska gravfält och många andra platser som präglats av olika mänskliga aktiviteter genom historien.

Kulturmiljöerna ute i landskapet är i princip tillgängliga för alla. Men i verkligheten fungerar det inte alltid så. Ibland har du inte möjlighet att ta dig dit, ibland behöver du särskild information om platsens utseende och beskaffenhet.

I kunskapsbanken vill vi ge dig möjlighet att uppleva kulturmiljöer i landskapet utan att vara på plats, som komplement till ett besök, eller som förberedelse inför en utflykt.

För att du lättare ska kunna uppleva dessa platser finns oftast en film med en guidad visning där vi berättar om platsens historia.

Källor

Vi har valt att visa upp många olika sorters källor för att ge exempel på varifrån vi hämtat våra uppgifter. Det kan vara handskrifter, kartor eller tidningsartiklar som ibland är svårlästa. Det kan också vara transkriberade texter (omskrifter) som också dessa kan vara svåra att läsa. Vårt syfte är att du ska få en bild av hur de här källorna ser ut. Det viktigaste innehållet i källan återkommer i vår text på nusvenska.

Hjälpmedel för dina sökningar

För att du lättare ska kunna hitta bland artiklarna i kunskapsbanken finns ett fritextsök. Du kan också filtrera bland artiklarna utifrån ämnen, kommun, personer eller tidsperioder för att komma närmare det du söker.

Det finns även möjlighet att söka artiklarna om platser via en extern karta. Via kartan ser du också vilka kulturmiljöer som finns i din närhet.

Vi hoppas att du genom kunskapsbanken om Bohusläns historia ska upptäcka många fascinerande, gripande människoöden och spännande bohuslänska platser. Och inte minst att du både ska få upplevelser och kunskap.

Kontakt

  • Helene Carlsson, helene.carlsson@bohuslandsmuseum (projektledare)
  • Kristina Lindholm, kristina.lindholm@bohuslansmuseum.se
  • Christina Toreld, christina.toreld@bohuslansmuseum.se
  • Elisabeth Corsander, Elisabeth.Corsander@bohuslansmuseum.
← Tillbaka till sökresultat