Gustafsbergsdagarna 2024

Hoppa in i tidsmaskinen och följ med oss till år 1899 och Gustafsberg. I två dagar bjuder vi på en mängd av aktiviteter för både stora och små på området som räknas som Sveriges äldsta badort. Program kommer i början av augusti.

Baderskan Hermina Hallberg är en av de många karaktärerna som du träffar under Gustafsbergsdagarna.

Året är 1899. Sveriges kung och drottning heter Oscar den II och drottning Sophia. Vi är i Union med Norge. Fler och fler flyttar till staden när det inte går att försörja sig på landet. Detta är en tid av förändring.  I det industrialiserade samhället organiserar sig människor i fackföreningar, i nykterhetsrörelsen och rösträttsrörelsen. Genom en ihärdig kamp för jämställdhet öppnas nya vägar för kvinnors möjligheter till studier och kvalificerade yrken.

Under två dagar får du som besökare möta den nya tiden på Gustafsberg. Baderskor som kämpar för bättre arbetsförhållanden och mer rättvisa mellan mäns och kvinnors löner, fotoassistenter som ger sig in i den kvinnliga rösträttskampen. Unga kvinnliga badgäster som vill se en annan framtid än som gift och omyndig. Högrestånds kvinnor med filantropiska tankar kring att värna om de som har det sämre. Årets Gustafsbergsdagar kokar av känslor av uppror samtidigt som badortsläkaren delar ut sina ordinationer. Nya och gamla idéer möts.

pumpmästare
Ulrika
socitet
tvätt
rösträtt
blandaren och hermina
Sabina och Elisabeth
socitet2
pumpmästare Ulrika socitet tvätt rösträtt blandaren och hermina Sabina och Elisabeth socitet2

Till Gustafsberg har människor kommit sedan slutet av 1700-talet för att dricka vatten från hälsokällan, få behandlingar i varmt saltsjövatten och inpackning i gyttja. Det är vattnet som kan läka krämpor. Men att bada och simma på egen hand länge i saltvattnet anses farligt.  Till Gustafsberg kommer människor med häst och vagn eller ångbåt. Det är både gäster med god ekonomi och de som sliter på fabrikerna och vars kroppar värker. Här kan du läsa mer om Sveriges äldsta badort.

Program och information

Programmet kommer i början av augusti.

Inga bilar år 1899

Biltrafiken på området är avstängd under Gustafsbergsdagarna. Parkering för bilar finns vid infarten till Landbadet vid Gustafsberg. Ett tips är att ta ångbåten Gustafsberg eller Sunningen. https://skargardsbatarna.com/sv/tidtabell/ För dig som är bosatt i Uddevalla rekommenderar vi att vandra den vackra sträckan från Uddevalla eller Svenskholmen längs Strandpromenaden till Gustafsberg.

Mat och dryck

Konditori Snäckan har öppet varje dag, kl. 10-22.

Karta

Klicka här för att se en karta över Gustafsberg.