Visning

torsdag 22 oktober 13:00 - 13:45

Vi Fåglar

Fågelfångare, fågelman och falkenerare är titlar som inte så många kan stoltsera med idag. Annat var det under förhistorisk och historisk tid. Dagens visning av Vi fåglar tar ett arkeologiskt perspektiv och ser på hur vi människor har använt fåglar under årtusenden. Samling vid utställningens entré efter att platsbiljett har hämtats i receptionen.

Plats: Bävehallen
Entré: Fri entré, begränsat antal platser

Gratis platsbiljett finns att hämta i receptionen, max 30 st personer per visning.

Coronapandemin har inneburit att människor vistas allt mer utomhus och intresset för djur och natur ökar. Bohusläns museum öppnar en stor utställning om en grupp av de vilda djur som finns nära oss hela året – fåglar. Alla har vi någon relation till våra vingbärande vänner och nu har du chansen att bekanta dig mer med deras värld. Vi antar fåglarnas perspektiv i en humoristisk och tankeväckande utställning fylld med fåglar och en spännande multimediaupplevelse. Utställningen vänder sig både till barn och vuxna.

Fåglar är de ryggradsdjur som kan ses på flest ställen på hela jorden – i regnskog, höga bergskedjor, Antarktis, och i urbana miljöer. Förmågan att flyga är något som genom historien fascinerat den mänskliga fantasin. Deras ofta oskygga framträdande med flygövningar och sång har gjort att människan lätt kunnat observera och uppskatta dem.

Utställningen Vi fåglar handlar framförallt om fåglar som häckar i Sverige eller passerar Sverige under sina flyttningar.  Det är en utställning där fåglarna själva får berätta om sina fantastiska kroppar med fjädrar, näbbar och vingar. Om häckningen, där det gäller för hanarna att kunna fånga en hona genom att sjunga tillräckligt vackert, högt och länge, och visa upp en boplats som erbjuder mycket mat så att honan kan äta upp sig innan äggkläckning och där det går att föda upp de eventuella ungarna. Fåglarnas kroppar och fjädrar har av människan använts till mat, kläder, verktyg. Fåglar har fått en stor roll i folktro, religion och mytologi, i musik och konst, och vad vore poesin utan fågelsymbolik. Utställningens tio delar tar upp olika perspektiv kring fåglarnas liv.