lördag 24 september 13:00 - 14:00

Vernissage: Flykten till Marstrand

Varmt välkommen på vernissage för utställningen Flykten till Marstrand.

Entré: Fri Entré

För över femtio år sedan bestämde sig den polska regeringen för att fördriva landets kvarvarande judar. Av de 3 000 som flydde till Sverige anlände 200 judiska flyktingar under november 1969 till ett läger på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska.

Författaren och utställaren Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av dem, sex år gammal.

Nu har hon sökt sig tillbaka till sin och de andras historia & intervjuat ett 20-tal av personerna som var med. Utställningens fotografier, texter och röstinspelningar berättar om Polens antisemitiska kampanj under det sena sextiotalet, landsflykten, ankomsten till Marstrand och hur livet blev i det nya landet.

Vid invigningen deltar författaren och utställaren Anna Grinzweig Jacobsson samt översättaren Jurek Hirschberg, som är en av dem som porträtteras i utställningen.

Musik med klezmertoner på violin och altfiol av Mattias Bäckman, som annars spelar i grupperna Räfven, Tumult, Mareld med flera.

Detta är ett samarrangemang med Judiska salongen och Bohusläns museum.

Producent: Judiska salongen i Göteborg
Manus: Anna Grinzweig Jacobsson