Laddar Evenemang
Musik
  • Det här event har passerat.

Detaljer

lördag 25 september 14:00 - 15:30

Krilja – Romerna och deras musik

Om romerna, deras historia och rika musiktradition. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 14.00–15.30
Entré: Fri entré

Sedan romerna kom till Europa i början på 1300-talet har musiken utgjort ett av deras främsta försörjningsmedel. Vad vi idag tänker på som romsk folkmusik har uppstått i mötet mellan europeiska musikaliska influenser och romernas eget musikaliska arv med rötterna i Indien. Flamencon är ett exempel på en musiktradition som uppstått ur ett sådant möte. Genom sin funktion som traditionsbärare har romska musiker även räddat traditionella europeiska musikstilar från att falla i glömska.

 Samtidigt som romerna förföljts har deras musik även väckt fascination. Johannes Brahms, Franz Liszt och andra klassiska kompositörer inspirerades av romsk musik, och i 1800-talets Ryssland möttes romska musiker och sångare av särskilt stor uppskattning. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja där Jonas Liljeström spelar fiol.

MEDVERKANDE: Jonas Liljeström är doktorand i musiketnologi vid Göteborgs universitet. Han är även yrkesmusiker med fiol som huvudinstrument och med bland annat romsk, judisk, nordisk och keltisk folkmusik på repertoaren. Gruppen Krilja har funnits sedan år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från caféscener till kulturhus, kyrkor, muséer och festivaler i hela landet, och har dessutom turnerat i Skottland och på Island. Förutom Jonas består Krilja av sångerskan Marita Johansson – en eldsjäl för romsk kultur som ägnat 25 år att samla romska folkvisor och lägga dem till sin repertoar – samt Emil Pernblad som är en av Sveriges främsta flamencogitarrister.

Vill du lyssna till konserten?

Hör av dig till museets besöksservice för att säkra din plats. Det gör du antingen via telefon på 0522 – 65 65 01 eller pratar med oss på plats. Vi rekommenderar framförhållning eftersom vi inte kan garantera att det finns platser kvar vid sen anmälan.