Laddar Evenemang
Visning
  • Det här event har passerat.

Detaljer

tisdag 24 november 13:00 - 13:45

INSTÄLLT Nathalia Edenmont – Seasons

Välkommen till visning av utställningen, samling vid Konsthallens entré.

Plats: Konsthallen
Tid: kl. 13.00–13.45
Entré: Fri entré, begränsat antal platser

Gratis platsbiljett finns att hämta i receptionen, max 30 st personer per visning.

Nathalia Edenmont väjer inte för livets stora frågor eller passager. Ofta skildrar hon dem i dramatiska iscensättningar som påminner om renässansmåleriets mäktiga tablåer. Överdådiga blomsterarrangemang, döda djur och fjärilar; allt arrangerat i noggrant uppställda kompositioner. Med ett effektivt bildberättande och med sitt ibland provocerande innehåll har hennes verk ofta väckt uppmärksamhet och skapat debatt.

I utställningen Seasons av Nathalia Edenmont visas ett urval kvinnoporträtt – många av dem iklädda klänningar skapade av tusentals riktiga blommor och frukter. Verken bär på tydliga referenser till konsthistorien. Utställningen ska korrespondera med museets målning av Jan Breughel d. ä. (1568-1625) De fyra årstiderna som ingår i Johnsonsamlingen. Verket är en allegori som anspelar på de fyra elementen, genom att fyra olika kvinnor representerar de olika årstiderna/elementen. Motivet är en slags paradisskildring som visar på sambanden i naturen, där konstnären sammanför såväl existerande djur och växter från olika miljöer och världsdelar som ren fantasi i en och samma bild.

Nathalia Edenmont använder sig av analogt fotografi och gör noga planerade iscensättningar, som har beröringspunkter med klassiskt måleri både i tematik och tillvägagångsätt. Med oförvägen nyfikenhet tar hon sig an svåra ämnen och skildrar människans/ kvinnans livscykler och livets förgänglighet utifrån en personlig livserfarenhet. I mötet med Jan Breughels verk är tanken att sätta människans livscykler i ett mer allomfattande universellt perspektiv – i relation till naturens cykler, årstider och kretslopp.