Samtidskonst

söndag 19 januari 13:00 - 15:30

Mykorrhiza – ett pågående koreografiskt verk med dans, ljud och samtal

Verket utforskar och samtalar om upplevelser av samhörighet med ting. Vi låter dessa kopplingar vara i fokus för att komma ihåg och återuppleva sammanflätningar samt hitta nya riktningar.

Plats: Konsthallen
Entré: Fri entré

Foto: David Relan

Vad upplever du dig kännbart sammanvävd med när du läser detta?

Verket ser materien exempelvis du, jag, bakterien, vetebullen, glaciären, spindeln, datorn, linden som intelligent, levande, kännbar och sammankopplad. Detta liv finns överallt. Människan är invävd i det, inte utgångspunkten. Verket undersöker sammanlänkningarna innanför och utanför huden för att på djupet känna hur jaget påverkar och påverkas av omgivningen.

När kan du känna länkar mellan dig och det som finns kring dig? Kan en upplevd relation göra skillnad?

I Mykorrhiza kan du lyssna på intervjuer som brett kretsar kring dessa frågor. Vila & lyssna till en talad ljudresa. Samtala om upplevda sammanvävningar. Observera en serie rörelsepraktiker som har med dessa frågeställningar att göra.

Kontemplation kring sammankopplingar verkar värdefullt i en tid då jordens ekosystem krackelerar, tippar. Kan upplevelser av sammankopplingar göra skillnad i hur vi väljer att ta hand om liv på jorden?

Besökaren kan komma och gå under utställningens öppettider.

Mykorrhiza kallas komplexet mellan en svamps hyfer/mycel (svamptrådar) och en växts rötter när dessa lever i symbios med varandra. Genom att fina underjordiska svamptrådar tränger in i rötterna, hjälper svampen växten att ta upp vatten och närsalter, samtidigt som den får organiska föreningar från växten.

Koreografi: Ina Dokmo

Performers/dansare: Jonny Berg, Majula Drammeh, Alice MacKenzie, Alexandra Wingate, Ina Dokmo

Processdansare: Tuva Hildebrandt

Foto/Grafisk design: David Relan i samarbete med Ina Dokmo

Ljud: Helena Persson, Ina Dokmo, Ejnar Askberger

Intervjumedverkande: Karin Askberger, Miki Dedijer, Carmen Flamander, Anders Johansson, Anders Jernelius, Siriol Joyner, Ines López Carrasco, Alice MacKenzie, Johan Nilsson, Sabina Olsson, Ebba Petrén, Patricia Vane.

Produktion: Alexandra Wingate, Ina Dokmo

Med stöd av Konstnärsnämnden, Göteborg Stad, Mölnlycke Kulturhus, Danscentrum Väst, Region Norrbotten. I samarbete med konsthallen på Bohusläns Museum, Uddevalla kommun, Bjällansås Studio, Medborgarskolan Göteborg, Studiefrämjandet Norra Älvsborg, NBV.